Šibenik: Počelo suđenje sucu Lozini

U OPĆINSKOM sudu u Šibeniku danas je iskazom oštećenog i svjedoka počelo suđenje sucu Županijskog suda u Splitu Slavku Lozini protiv kojega je državno odvjetništvo podnijelo optužni prijedlog u kojemu ga tereti za kaznena djela izazivanje prometne nesreće iz nehaja te za nepružanje pomoći osobi koja je teško ozlijeđena u prometnoj nesreći.

Slavko Lozina izjavio je na početku suđenja da se niti za jedno niti za drugo kazneno djelo ne smatra krivim.

U dokaznom postupku oštećenik Đovani de Micheli-Vittura naveo je da je 18. travnja ove godine vozio ´opel corsu´ Cestom Domovinskog rata prema središtu Splita. Kretao se lijevim prometnim trakom, a ispred sebe je, na desnom prometnom traku, primijetio tamnozelenu ´škodu octaviu´ kojom je, kako se kasnije utvrdilo, upravljao Lozina. Htio ju je preteći, a kada je prednji dio njegova automobila došao u ravninu sa stražnjim dijelom ´škode´, Lozina je, kako tvrdi de Micheli-Vittura, naglo skrenuo u lijevi trak i prepriječio mu put. Da ne bi udario u njega, počeo je kočiti, a zatim je skrenuo lijevo. Zabio se, kaže, u lijevi ivičnjak nakon čega se počeo okretati po cesti da bi završio na desnom prometnom traku gdje se njegov automobil prevrnuo na lijevi bok. Pokušao je razbiti vjetrobransko staklo, ali mu to nije uspjelo. Do njega su dotrčali žena i muškarac kako bi mu pomogli i izvukli ga van. Prišao mu je i drugi muškarac koji mu je dao papirić s registracijskom oznakom ´škode´ koja nije stala.

De Micheli-Vittura je na upit okrivljenog Lozine priznao da je lagao novinaru jednog dnevnog lista kada je rekao da se Lozina kasnije preko zajedničkog poznanika raspitivao o njegovu zdravstvenom stanju. Kazao je da je to izmislio u najboljoj namjeri, kako ne bi ispalo da je Lozina indiferentan prema onomu što se dogodilo. Rekao je da Lozini zamjera što se nije osvrnuo kada je čuo kočenje i udarac čelične felge o ivičnjak.

Svjedok Renato Blažević iz Kaštela, koji je zapisao registracijsku oznaku ´škode´, potvrdio je priču oštećenika o tome kako su se njihovi automobili kretali i kako je došlo do prometne nesreće. Kada je vidio da su vozaču u prevrnutom automobilu već priskočili u pomoć, on je krenuo za ´škodom´ kako bi zapisao registracijske oznake, a zatim se vratio na mjesto nesreće.

Svjedokinja Miranda Jurasović iznijela je pak drukčiju verziju o tome kako su se kretali automobili i kako je došlo do nesreće. Ona je vozila ´jugo 55´ srednjim trakom, a pretekla ju je ´opel corsa´, kojom je upravljao de Micheli-Vittura krećući se lijevim trakom. U tom trenutku se ispred nje, u srednji prometni trak iz desnog traka velikom brzinom ubacila tamnozelena ´škoda´ kojom je upravljao Lozina. Svjedokinja je istaknula da je i ona počela polako kočiti pa joj se auto malo zanio, a primijetila je da se i ´škoda´ zanijela malo ulijevo, ´corsa´, koja je bila s njom u istoj ravnini, zanijela se malo udesno, ali da vozač ´škode´ ni u jednom trenutku nije prešao na lijevi trak nego da je vozio srednjim trakom. Stekla je dojam da je vozač ´corse´ imao namjeru prestrojiti se u srednji trak ispred nje, ali da ga je iznenadila ´škoda octavia´ te da ga je to zanijelo. U retrovizoru je vidjela kako je udario u lijevi ivičnjak nakon čega se okretao po cesti. Ona i njezin dečko koji je bio s njom u ´jugu´ zaustavili su se i odmah priskočili u pomoć. Kazali su kako nisu čuli zvuk kočenja, niti udarac.

Vještakinja sudske medicine Marija Definis Gojanović potvrdila je da je de Micheli-Vitturi oštećen lijevi rameni zglob, što je teška tjelesna ozljeda a nastala je od pada na rame kada se njegov automobil okrenuo na lijevi bok.

Branitelj Branko Baica prosvjedovao je zbog toga što je, dok je svjedokinja govorila, prometni sudski vještak Zdravko Peran, koji bi trebao biti neutralan, slao papirić pomoćniku državnog odvjetnika sugerirajući mu pitanje koje je on zatim postavio - kojom stranom se zanijela ´corsa´ - prednjom ili stražnjom. Sutkinja Maja Šupe rekla je kako nije vidjela tu situaciju te je odbila prigovor unijeti u zapisnik.

Suđenje će biti nastavljeno 5. veljače 2003.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara