Šibenik: Spomen-ploča braniteljima i radnicima brodogradilišta

U Remontnom brodogradilištu "Šibenik" danas je podizanjem hrvatske zastave i otkrivanjem spomenploče svim braniteljima i radnicima Remonta koji su svoje živote dali u Domovinskom ratu, obilježena 14. obljetnica podizanja hrvatskog stijega u tom tada vojnom brodogradilištu.

Od iduće godine 4. svibnja bit će slavljen kao Dan Remontnog brodogradilišta.

Po riječima Branka Perana, jednog od sudionika događaja 1991., Remontno brodogradilište "Šibenik", koje se tada zvalo "Velimir Škorpik", bilo je prije 14 godina prva vojna ustanova u kojoj se zavihorila hrvatska zastava.

"Iako je Remont bio tada u potpunom vojnom okružju, njegovi su radnici ne dvojeći odučili pokazati otpor i pored zastave tadašnje Jugoslavije podignuti hrvatski stijeg. Naravno, takav je čin osudila i uprava poduzeća, i vojne vlasti u Beogradu. Prijetilo se na razne načine, najčešće otkazima i uručivanjem radnih knjižica na porti", kazao je Peran.

Predstavnik Sindikata Ozren Matijašević napomenuo je kako je Remontno brodogradilište danas jedan od rijetkih primjera uspješne privatizacije i nastavka brodograditeljske djelatnosti u Hrvatskoj.

Govoreći o velikim razvojnim mogućnostima poduzeća, vlasnik "Nautičkog centra Primošten", koncesionara na prostoru Remontnog brodogradilišta, Goran Prgin je istaknuo je da pregovaraju s jednom australskom i jednom norveškom tvrtkom koje su pokazale zanimanje za ulaganje u proizvodnju brodova, odnosno katamarana u Remontu. "Uskoro očekujemo i nastavak započete suradnje s 'Yacht profilerom', australskom tvrtkom za vanjsko održavanje mega-jahta, što bi Remontu otvorilo to tržište i još 100 novih radnih mjesta. Mislim da će to biti najbolja zahvala radnicima RBŠ-a za ono što su učinili", rekao je Prgin.

(Hina) xzpod ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara