Šibenski ZJZ: Epidemija u "Solarisu" smatra se završenom

EPIDEMIJA trovanja hranom gostiju "Solarisa" od 4. svibnja ove godine smatra se završenom, jer se od tada do danas nija javio nijedan novozaraženi, priopćio je danas Zavod za javno zdravstvo u Šibeniku.

Ističu da se još analiziraju uzroci i način prijenosa zaraze, ali je u stolici još nekolicine bolesnih gostiju izolirana Salmonella enteritidis. Zavod u priopćenju zajedno sa sanitarnom inspekcijom odbacuje tvrdnje u nekim medijima kako nema dokaza o izvorima i putovima širenja zaraze jer je sanitarna inspekcija navodno kasno reagirala.

Na konferenciji za novinare Frane Burtina, predsjednik, Dragan Erceg, član Uprave, i Branimir Bajić, voditelj službe prodaje "Solarisa" razdijelili su priopćenje u kojem navode što je "Solaris" učinio ove godine u pripremi sezone. Naveli su da im trovanje hranom gostiju nije poslovno štetilo te da dobivaju pisma i pozive potpore svojih partnera uz najave dolaska novih skupina gostiju koji su, po njihovim riječima, procijenili da se o tome pisalo senzacionalistički.

Na novinarske upite Burtina je kazao kako odgovorno tvrdi da su se hranom otrovala 42, a ne 150 gostiju, kako je to priopćio Zavod za javno zdravstvo u Šibeniku. "Razlika je nastala zato što je Zavod dao samo procjenu bolesnih i u taj broj uvrstio i one koji su se samo javili liječnicima, ali bez simptoma. Događalo se i da se jedan pacijent javljao liječniku više puta pa je nastala zbrka u brojkama", ustvrdio je. Kazao je kako je među zaraženima 40 sudionika Kongresa adventističke mladeži te dvoje drugih gostiju koji su se, po njegovim riječima, jamačno zarazili hranom koju su donijeli sa sobom.

Član Uprave Erceg i voditelj prodaje Bajić kazali su kako se još ne zna gdje su se oboljeli zarazili jer se još ispituju uzorci i putovi prijenosa. Burtina je ponovio kako je neshvatljivo da je isti dan od istih namirnica, istina ne u istoj kuhinji, pripremljeno osam tisuća obroka za goste "Solarisa" i da su se otrovali hranom samo sudionici adventističkog kongresa, ogradivši se da ne želi apostrofirati pojedine skupine gostiju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na konferenciji je rečeno da se za namirnice brine posebna služba, da se sve namirnice, pa i jaja, nabavljaju od uglednih kuća i da sva roba ima potvrdu o ispravnosti.

Na pitanje sumnjaju li na sabotažu kazali su kako na to ništa ne upućuje, ali da je to uvijek moguće.

Također je rečeno da je "Solaris" pristao podmiriti troškove liječenja i boravka oboljelihg ne zato što se osjećaju krivima, nego zato što su bili gosti njihova hotela pa se osjećaju odgovornima za ono što nisu obavili a za to su došli, nego su bolovali.

Kršćanska adventistička crkva danas je medijima poslala priopćenje u kojem navodi da je vlasnik "Solarisa" Veljko Župan jučer pristao na nagodbu da će podmiriti troškove liječenja i sve druge troškove te da će vratiti uplate boravka onima koji su na popisu oboljelih, a njih je iz te skupine 82. U priopćenju se, uz ostalo, naglašava da su po do sada poznatim činjenicama uvjereni da je uzrok trovanja hrana poslužena u hotelskom restoranu jer je među onima koji su zatražili liječničku pomoć bio i jednak broj drugih gostiju "Solarisa", izvan adventističke skupine. Napominje se kako je velik broj gostiju, posebno Slovenaca, koji su boravili u hotelu kao pojedinci, otišao iz hotela čim su osjetili tegobe jer su se bojali troškova liječenja koje im njihovo zdravstveno osiguranje ne podmiruje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara