Siemens demonstrirao HSDPA

NA DANAŠNJOJ konferenciji za novinare na Siemensovu štandu na Zagrebačkom velesajmu predsjednik Uprave Uwe Gregorius i direktor telekomunikacijskog sektora u Siemensu d.d. Hubert Reinold govorili su o Siemensovih 10 godina rada na GSM-u u Hrvatskoj i razvoju domaćeg telekomunikacijskog tržišta na kojemu je tvrtka imala važnu razvojnu ulogu.

Središnju temu konferencije - HSDPA tehnologiju - predstavila je i demonstrirala Nives Sandri, direktorica prodaje u sektoru Communications. Protokol za brz prijenos podataka zvan High Speed Downlink Packet Access - HSDPA sljedeći je korak u evoluciji 3G tehnologije koji omogućava prijenos podataka do deset puta brži od UMTS-a (3G/W-CDMA) i usporedivo brz kao prijenos DSL tehnologijom u fiksnim mrežama. Ušteda vremena za prijenos podataka ključna je prednost HSDPA tehnologije, a uz to  korisnicima također pruža veću mobilnost od svih dosadašnjih i nesmetan internacionalni roaming.

Neke od multimedijskih usluga koje krajnji korisnici uz novi protokol mogu koristiti su: video streaming, download glazbe, video visoke rezolucije, live cam, igre, crtanje, walkie talkie i dr. Poslovnim korisnicim HSDPA protokol otvara novo područje interaktivnih usluga kao što je pristup bazama podataka, pristup serverima, brže otvaranje internetskih stranica i dr. Mnoge od ovih usluga osobito su zanimljive malim, srednjim i velikim tvrtkama koje su glavna ciljna skupina mobilnih operatera pružatelja HSDPA.

Prema riječima Nives Sandri, jedna od najvažnijih karakteristika HSDPA tehnologije su prihvatljivi troškovi njezina uvođenja na tržište. Tehnologija 3G/W-CDMA koja je trenutačno u komercijalnoj uporabi diljem svijeta nudi brzinu prijenosa podataka od 384 kilobita u sekundi u uvjetima dobre veze. S obzirom na brojne prednosti HSDPA protokola, operateri diljem svijeta sada se usmjeravaju prema novoj tehnologiji koja bi trebala uspješno konkurirati pružateljima usluga u fiksnim mrežama.

U laboratorijskim uvjetima, HSDPA tehnologija u stanju je ostvariti brzine prijenosa podataka od 14Mbits/s. U praktičnim uvjetima, to predstavlja brzine od 2-3Mbits/s po korisniku.

Sandri je naglasila da implementacija HSDPA tehnologije znači veći spektar usluga i niži trošak po bitu. S obzirom da veće brzine prijenosa podataka mogu podržavati veći broj korisnika, trošak po prenesenom bitu znatno se snižava. Prema Siemensovim izračunima, operateri mogu ostvariti uštedu u troškovima radio prijenosa do 80%.

Siemensova inovativna telekomunikacijska rješenja

Na svojem štandu u paviljonu 8a, između ostalih telekomunikacijskih rješenja, Siemens je predstavio sljedeće inovativne aplikacije i rješenja za široku publiku.

Siemensov mobilni komunikacijski uređaj nazvan Ay One je višefunkcio-nalan osobni pomoćnik koji svojeg vlasnika ili nekog drugog korisnika obavještava o neočekivanim događanjima. Ta spravica čije su dimenzije samo 65x65x20 mm na sebi ima jednu rotacijsku tipku s četiri moguća položaja, mikrofon, zvučnik i nekoliko senzora. Infracrveni senzor otkriva kretanje u blizini naprave, a akceleracijski senzor bilježi pokretanje same naprave. Također sadrži i termalni senzor koji prati temperaturu okoline i senzor zvuka koji bilježi razinu buke.

Uređaj nudi brojne mogućnosti aplikacija kao što su mobilni telefon za djecu, osobe s invaliditetom, nemoćne ili starije osobe, ali i kao alarmni sustav za automobil, kamp kućicu, šator ili vrijednu prtljagu. Sve što je potrebno za njegovo aktiviranje je promjena određene visine zvuka ili naglo pomicanje uređaja i taj elektronički "čuvar" šalje SMS alarm ili upostavlja telefonsku vezu s programiranim brojem mobilnog telefona (vlasnikom usluge).

Mobile Office Advantage (MOA) je višenamjenska platforma koja s pomoću mobilnog uređaja omogućava stalno primanje i slanje elektroničke pošte i PIM (Personal Information Manager) podataka za automatsku sinkronizaciju osobnih podataka kao što su kalendar, kontakti, liste dnevnih zadataka i slično. Siemensova aplikacija Mobile Office Advantage prije svega je namijenjena poslovnim ljudima koji trebaju stalno biti u kontaktu s uredom bez obzira gdje se nalaze. 

Za sinkronizaciju podataka, MOA aplikacija koristi OMA SyncML protokol koji podržavaju svi veći proizvođači mobilnih uređaja. Pregled istih podataka preko Interneta omogućava Microsoft Outlook Web Access ili vlastiti online sustav temeljen na JavaBoss tehnologiji. Podržavaju ga uređaji temeljeni na Symbian, UiQ te PocketPC 2003 platformama (npr. Siemens SX1). Siemensovi partneri u ovom projektu na globalnoj razini su Space2go kao proizvođač platforme, Synthesis AG koji proizvodi jezgru za mobilne uređaje po OMA licenciji, a Siemens d.d. radi integraciju, instalaciju i testira rad sustava za cijeli koncern.

Siemensova aplikacija nazvana TrafficJam na zaslonu mobilnog uređaja grafički prikazuje plan grada, ulice i trenutačnu gustoću prometa u nekom mjestu, što korisniku daje trenutačni uvid u stanje prometa na ulicama kojima je namjeravao krenuti automobilom ili nekim drugim prijevoznim sredstvom. Stupanj zagušenosti prometa prikazuje se različitim bojama ulica na planu grada (zeleno, žuto i crveno). Kako je tehnička arhitektura izrađena u grafičkom sustavu visoke rezolucije, na planu grada moguće su i funkcije ZOOM In i ZOOM Out. Tu Siemensovu aplikaciju trenutačno koriste građani Beča gdje su na ulicama postavljene kamere koje snimaju stanje u prometu.

Korisnik aplikacije ima mogućnost da klikom na odabranu ulicu dobije podatak o trenutnoj prosječnoj brzini kretanja vozila u toj ulici, a zahvaljujući softverskoj konstrukciji aplikacije uz pristup mobilnog uređaja Internetu moguć je i prikaz stanja uživo putem postavljenih kamera. Tu aplikaciju mogu upotrebljavati svi korisnici mobilnih uređaja koji podržavaju Java standard.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara