Siemens pod istragom u Italiji, podmitili radnika javne tvrtke da namjesti natječaje

Siemens pod istragom u Italiji, podmitili radnika javne tvrtke da namjesti natječaje
Ilustracija: EPA

TALIJANSKE vlasti pokrenule su danas istragu protiv nekoliko kompanija zbog sumnje u korupciju, a pod lupom istražitelja našla se i podružnica njemačkog inženjerskog diva Siemensa.

Siemens Mobility jedna je od nekoliko tvrtki koje su podmitile zaposlenike gradskog prijevozničkog poduzeća

Siemens Mobility jedna je od nekoliko tvrtki koje su podmitile zaposlenike gradskog prijevozničkog poduzeća kako bi namjestili javne natječaje za održavanje i proširenje mreže podzemne željeznice u Milanu, izjavio je nadležni državni tužitelj Francesco Greco.

Istraga obuhvaća i talijansku podružnicu francuske grupe Alstom Ferroviariju i domaće kompanije Engineering Informatica, CEIT, Gl.L.C Impianti i C.T.F. Impianti.

Namještanje natječaja organizirao je zaposlenik gradske prijevozničke tvrtke ATM

Namještanje natječaja organizirao je zaposlenik gradske prijevozničke tvrtke ATM, kojem je zauzvrat u razdoblju od listopada 2018. do srpnja 2019. isplaćeno ili mu je obećano ukupno više od 125 tisuća eura, rekao je Greco.

Zaposlenik ATM-a uhićen je zajedno s još 12 osoba, uključujući i druge zaposlenike gradskog poduzeća te „menadžere i izvršne direktore“ tvrtki koje su navodno sudjelovale u podmićivanju, naveo je tužitelj.

Sve su imenovane tvrtke pod istragom i zatražena je pretraga njihovih prostorija i oduzimanje materijala, dodao je, ne ulazeći u detalje.

"Siemens ima nultu toleranciju prema korupciji"

"Potvrđujemo da su talijanska pravosudna tijela pretražila urede tvrtke Siemens Mobility u Milanu. U potpunosti surađujemo s vlastima“, navodi glasnogovornica kompanije u e-mailu.

Dodala je da "Siemens ima nultu toleranciju prema korupciji, kršenju načela poštene konkurencije i drugim oblicima kršenja zakona“ i istaknula da ne može reći ništa više od toga.

Iz gradskog prijevozničkog poduzeća ATM priopćili su da nisu znali za eventualne kriminalne radnje svojih radnika, obvezujući se također na potpunu suradnju s istražiteljima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara