Sigmar Gabriel usporedio AfD s nacistima: Žele vratiti njemačko društvo u 60-te

Sigmar Gabriel usporedio AfD s nacistima: Žele vratiti njemačko društvo u 60-te

Foto: FAH

NJEMAČKI vicekancelar Sigmar Gabriel usporedio je članove antiimigrantske stranke Alternativa za Njemačku (AfD) s nacistima, u razgovoru objavljenom u nedjelju, te rekao da neki od njih žele njemačko društvo vratiti u 60-te godine prošlog stoljeća.

Govoreći za Funke Media Group, Gabriel, čelnik socijaldemokrata, kazao je da AfD svojim šokantnim izjavama o imigrantima i muslimanima želi provocirati reakciju.

"Sve ono što oni govore, to sam već čuo - samo da budem jasan - od vlastitog oca koji je bio nacist do posljednjeg daha", rekao je Gabriel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpora AfD-u raste i stranka je trenutno prisutna u šest od 18 parlamenata saveznih država te ima oko 15 posto potpore na nacionalnoj razini u anketama.

Gabriel kaže da se neki članovi AfD-a protive modernim njemačkim kozmopolitskim i liberalnim vrijednostima te se zalažu za vremena "kada su žene još bile kod kuće a stranci i homoseksualci su morali biti nevidljivi, te kada su se stare vojničke pjesme pjevale uvečer uz pivo".

Afd kaže da dolazak muslimanskih izbjeglica čini "islamizaciju Njemačke" realnom prijetnjom, a zauzeo se i za zabranu minareta i burke. Čelnica Frauke Petry ranije ove godine založila se za to da policija dobije ovlasti koristiti vatreno oružje protiv ilegalnih imigranata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara