POVIJESNI USPJEH HRVATSKIH LIJEČNIKA

Sijamske blizanke se dobro oporavljaju, van su životne opasnosti i brzo će kući

Sijamske blizanke se dobro oporavljaju, van su životne opasnosti i brzo će kući
Foto: Vijesti.hr/RTL

SIJAMSKE blizanke, Valentina i Kristina, koje su uspješno operirane jedne subote prije dva mjeseca na zagrebačkom Rebru, dobro se oporavljaju.

Još ih čeka jedna operacija, ona kojom će im zatvoriti trbušne stijenke, no očekuje se da će to proći bez ikakvih komplikacija.

Izvan su životne opasnosti i dobro napreduju. Kako doznajemo sad imaju svaka oko 3,5 kilograma, a prije dva mjeseca svaka je težila oko 1,8 kilograma.


Foto: Vijesti.hr

Prva operacija, koja je trajala punih 14 sati, druga je takva izvedena u svijetu i prva, kako je kazao ravnatelj KBC-a Zagreb Ćorušić, u kojoj su blizanci preživjeli.

Blizanke su rođene carskim rezom i u dobi od šest tjedana, dok su zajedno imale 3600 grama. Njihova srca bila su udaljena jedno od drugog tek 2,3 milimetra, a jetra su im bila spojena.

Kada su rođene, srca su im bila jednaka, a kako je vrijeme odmicalo, jedno srce počelo se smanjivati, a drugo povećavati jer je jedna beba radila posao za drugu bebu. Došlo je i do zatajenja bubrega, a liječnici su morali brzo djelovati i donijeti odluku o operaciji. Na KBC-u Zagreb okupili su tim od 23 ljudi, među njima 7 vrhunskih dječjih kirurga, od kojih su jednoga "posudili" s Merkura - i krenuli. Isplanirali su sve do zadnjeg detalja i, kažu danas, nisu ni sumnjali u drugačiji ishod.

Mama: Sretna sam

"Putujem svaka 2 do 3 dana na Rebro jer doma imam još dvoje djece. Liječnici su mi rekli da će bebe brzo kući. Dobro su, dobivaju na težini, jedu na bočicu mlijeko. Iako na Rebru nemaju smještaj za roditelje, mogu biti s njima preko dana i navečer koliko god želim", rekla je jučer Indexu mama Marija Tambolaš.

Na pitanje je li vidjela na ultrazvuku da nosi sijamske blizance, rekla je da se vidjelo, ali ne na početku trudnoće, nego kasnije. Sretna je jer je operacija prošla uspješno i veseli se njihovom otpustu iz bolnice.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara