Silajdžić i Tihić: Negiranje genocida od strane RS je posljednja faza istoga

Silajdžić i Tihić: Negiranje genocida od strane RS je posljednja faza istoga

NAKON što su najviši predstavnici vlasti Republike Srpske i srpski predstavnici u organima BiH u srijedu potpisali izjavu u kojoj se kaže da se za ratne zločine ne može utvrđivati kolektivna odgovornost, ni srpskog naroda ni RS-a, te da BiH ne može opstati bez ravnopravnosti njezinih naroda i bez dogovora izabranih političkih predstavnika, na to su zajedničkim priopćenjem za javnost reagirali dr. Haris Silajdžić, član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke za BiH te Sulejman Tihić, predsjednik Stranke demokratske akcije.

Kako prenodi Pincom.info, Silajdžić i Tihić smatraju, između ostalog, "da negiranje genocida, odnosno odgovornosti za njega, predstavlja posljednju fazu genocida" dužnosnika Republike Srpske.

Iz presude Međunarodnog suda pravde o genocidu u BiH, prema kojoj je najviše sudsko tijelo Ujedinjenih naroda oslobodilo Srbiju od optužbe da je provodila genocid na teritoriju susjedne Bosne i Hercegovine, navodi se dalje u prioćenju, "jasno proizlazi nužnost preispitivanja ustavnog uređenja Bosne i Hercegovine, uključujući i administrativno-teritorijalne podjele".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za zločine moraju odgovarati pojedinci, pred Sudom u Haagu ili sudovima BiH. U ime RS-a još jednom odbacujemo kao zlonamjerne i štetne sve pokušaje da se nametne kolektivna krivica i na tako iskrivljenoj slici izazove nasilna i radikalna promjena ustavnog uređenja BiH, na štetu RS-a i njezinih građana", stoji u gore spomenutoj izjavi najviših predstavnika vlasti Republike Srpske i srpskih predstavnika u kojoj negiraju odgovornost za ratne zločine.

Kako također javlja Pincom.info,  BOSS je uputio otvoreni zahtjev tamošnjem državnom Tužiteljstvu da ispita jesu li bivši član Predsjedništva BiH, Sulejman Tihić, i odvjetnički tim na čelu sa Sakibom Softićem primili mito od više milijuna KM, kako bi "svjesnim upropaštavanjem bosanskohercegovačke tužbe Srbiju i Crnu Goru oslobodili odgovornosti za agresiju, genocid i plaćanje odštete od više desetina milijardi maraka".

B.S.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara