Silajdžićeva stranka neće u koaliciju s nacionalistima

STRANKA za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) objavila je u ponedjeljak kako neće surađivati s tri vodeće nacionalne stranke u uspostavi izvršne i zakonodavne vlasti u BiH.

Reagirajući na ishod konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH održane tijekom dana u Sarajevu, klub zastupnika SBH priopćio je kako je tom prigodom postalo bjelodano da se tri nacionalne stranke - Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Srpska demokratska stranka (SDS) - zajednički bore za vlast ne vodeći pri tom nikakva računa o reformama i prioritetima države i građana.

´Očevidno je ponovno na sceni koalicija tri nacionalne stranke koje zastupaju i počinju provoditi već viđeni koncept vlasti´, stajalište je kluba zastupnika SBiH kojega je prenio donedavni predsjedatelj Predsjedništva BiH Beriz Belkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ova stranka ne želi ničim poduprijeti uspostavu takve vlasti pa su njeni zastupnici stoga i glasovali protiv izbora skupštinskog vodstva kojega čine predstavnici SDA, HDZ i SDS.

Šefik Džaferović, Borislav Paravac i Bariša Čolak izabrani su za predsjedatelja odnosno zamjenike predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta BiH čime je ujedno demonstrirano postojanje skupštinske većine koja će vjerojatno i stajati iza novog sastava Vijeća ministara u kojemu neće biti ministara iz reda umjerenih političkih stranaka.

Priopćenjem SBiH vjerojatno su okončani i pregovori sa Strankom demokratske akcije o zajedničkoj uspostavi vlasti pri čemu bi Haris Silajdžić preuzeo dužnost novog bosanskohercegovačkog premijera.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara