Silovana 11-godišnja Rumunjka bori se za dozvolu da pobaci u Britaniji

U RUMUNJSKOJ je slučaj 11-godišnjakinje koja je zatrudnjela nakon što ju je silovao stric, kao i rasprava o dozvoli za pobačajem u takvoj situaciji, podigla prašinu.

Radi se o 11-godišnjakinji koja je u 21. tjednutrudnoće. U Rumunjskoj je zakonski dozvoljeni rok za obavljanjem pobačaja 14 tjedana. No, djevojku se želi odvesti u Veliku Britaniju, u kojoj je krajnji zakonski rok za obavljanjem pobačaja 24 tjedna u slučaju da dva liječnika odluče kako je trudnoća mentalno i fizički rizičnija od poroda.

Roditelji djevojčice našli su Rumunja koji živi u Britaniji i koji je spreman platiti put, ali slučaj je pobudio pozornost medicinske zajednice, grupa za borbu za prava djece, kao i Rumunjske pravoslavne crkve.

Vlada će donijeti odluku

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O slučaju će, nakon dvije kontradiktorne sudske odluke, odlučiti rumunjska vlada na posebnoj sjednici. Odluka bi, kako je rekao rumunjski ministar zdravstva, trebala biti objavljena sutra.

Rumunjska služba za zaštitu djece rekla je kako bi djevojci trebalo biti dozvoljeno pobaciti, zbog traume silovanja i trudnoće. No, onda se umiješalo nacionalno vijeće liječnika, koji su upozorili kako se sada radi i o pravima fetusa.

Rumunjska pravoslavna crkva suzdržana je, budući da se, kako kažu, radi o izvanrednoj situaciji o kojoj može odlučiti samo obitelj.

F.M.
Foto: Ilustracija

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara