Silvija Luks s političkim savjetnikom i šefom delegacije EU o spasu HRT-a

Foto: Dragan Matić / Cropix

PRISAVLJEM se proširila priča da se predsjednica Nadzornog odbora HRT-a Silvija Luks sastala danas s političkim savjetnikom Delegacije Europske unije u RH Martinom Mayerom.

Normalno i logično

"To je točno, no to nije nikakva velika dnevna novost jer se ne radi o našem prvom susretu. Točno je da smo gospodin Mayer i ja danas popili kavu u kafiću prekoputa Ministarstva pravosuđa i vodili vrlo zanimljiv i ozbiljan razgovor o stanju na HRT-u, u kontekstu europske pravne stečevine kojom su, među ostalim, zadani i pravni temelji javnih medija, kao što je HRT. Često vodimo takve razgovore, a nekoliko puta sam na temu HRT-a razgovarala i s predsjednikom Delegacije EU u RH Paulom Vandorenom. Normalno je i logično da u ovom razdoblju monitoringa predstavnike EU zanima što se događa na HRT-u", kazala nam je Silvija Luks.

Do kraja dana se ispostavilo da o HRT-u nije razgovarala samo sa savjetnikom Mayerom, već i šefom delegacije Vandorenom, s kojim se susrela tijekom popodneva.

Ne treba zakon, već hapšenje?

HRT-om se, inače, povukla priča da je Vandoren Luks kazao kako ne treba žuriti sa izmjenom Zakona o HRT-u, već da treba prvo pohapsiti aktualno rukovodstvo. Tome u prilog bi trebao ići i interes Uskoka i DORH-a, koji su, prema najnovijim glasinama s Prisavlja, ponovno u Pravnoj službi i temeljito češljaju dokumente. 

Zločesti spin prisavske provenijencije

Luks se šokirala kada je čula što je pitamo. "To je najobičniji zločesti spin prisavske provenijencije, na kakve smo, nažalost, navikli u posljednje dvije godine. Takva glupost je ponajprije uvreda za predstavnike EU u Hrvatskoj koji se ne miješaju u naše unutrašnje stvari, nego promatraju kako mi provodimo ono na što smo se obavezali potpisom pristupnog ugovora. To je i nepodopština prema gospodinu Vandorenu osobno, s kojim sam se popodne također sastala. Riječ je o diplomatu svjetskog glasa, nevjerojatno je da bi on tako nešto rekao. Osim toga, meni ne bi palo na pamet prenositi što mi je tko od europskih ili hrvatskih dužnosnika rekao u povjerljivom razgovoru. Moje je pravo tek potvrditi ili demantirati ono što sam ja njima rekla u svojstvu predsjednice Nadzornog odbora HRT-a. Kako su moji stavovi o aktualnom kaosu na HRT-u i načinu njegovog rješavanja javno poznati, ne mislite valjda da sam u razgovoru sa europskim diplomatima promijenila stav. Nedavno sam pozvala policiju, Uskok i Državno odvjetništvo na HRT, jer imam ozbiljne indicije i opravdane sumnje da za njih tamo ima mnogo posla. Nemam informaciju da pregledavaju dokumente u Pravnoj službi, ali, ako je to točno, kao što vi kažete, to je sjajno, jer prisavskom čudu kršenja zakona u ime zakona, a sve novcem pretplatnika, mora jednom doći kraj. Ako je Uskok stigao onda mi je to vrlo drago, jer mi je stalo da HRT, kojeg sam i sama stvarala, prestane biti poligon pojedinačnih i grupnih financijskih i inih interesa, nego da opstane kao javni servis svih građana ove zemlje koji ga plaćaju", kaže Luks.

HRT: Stanje redovno

Provjerili smo na HRT-u glasine kako policija temeljito češlja dokumentaciju u Pravnoj službi. Odgovoreno nam je da je posljednjih godina policija stalno na HRT-u i da nema nikakvih posebnih novosti oko njihovih uobičajenih aktivnosti na nacionalnoj dalekovidnici.

Hoće li Milanović imati vremena za spašavanje HRT-a

Luks je komentirala i stav Uprave HRT-a da je sve u najboljem redu i redovno te da je jedini problem ona na mjestu predsjednice Nadzornog odbora.

"Kad bi to bilo točno, sutra bih dala ostavku. Zamislite situaciju. Ja odem, jer je, vjerujte, čisti mazohizam za honorar od dvije tisuće kuna mjesečno podnositi da vam medijski amateri i čitači rupa u zakonu, doslovno rade o glavi nakon što sam s gnušanjem odbila da postanem dio njihovih interesnih pogodbi. I što onda? Hoće li time prestati kaos na HRT-u i otimanje tuđeg novca za neprogramske svrhe. Naravno da neće. I ako vas baš zanima što sam rekla na današnjoj kavi predstavniku EU, evo vam ekskluziva. Činjenicama sam potvrdila da su u pravu svi oni koji traže hitnu promjenu, točnije doradu nekoliko članaka postojećeg Zakona o HRT-u, i to zbog spasa javne televizije. Upravljačka tijela HRT-a, tj. Nadzorni odbor na čelu sa mnom, aktualna Uprava na čelu s Josipom Popovcem te Programsko vijeće na čelu s Nadom Zgrabljić Rotar trebaju otići, zakonski članci koji su neprovedivi ili su kontradiktorni duhu zakona, moraju biti promijenjeni ili logično dorađeni, a potom izabrana nova tijela upravljanja HRT-om, jer za ovo što sada imamo, narod kaže, stotinu babica, kilavo dijete. To je omogućio postojeći Zakon, a njegova provedba iščitavanjem rupa u zakonu, dovela je do apsurda. To nije europska civilizacijska i pravna stečevina, a predstavnici EU sigurno znaju da je kvazi pravna država i kvazi demokratska procedura jednaka nikakvoj. Predstavniku Europske delegacije također sam potvrdila i dala nekoliko dokaza da aktualni zahtjevi za promjenom postojećeg Zakona o HRT-u nemaju nikakve veze s promjenom političke garniture na vrhu Hrvatske i da su zlonamjerni svi spinovi koji takve zahtjeve žele pripisati aktualnoj vlasti. I prethodna vlast bila je svjesna da je zakon nesavršen, ali više nije imala vremena doraditi ga ili mijenjati. Tvrdim da se politika, ni sadašnja, ni bivša, tj. država, ne miješa u poslove HRT-a, pa ni onda kad bi kao vlasnici to trebali. Nadam se da će Vlada Zorana Milanovića imati vremena, snage i odlučnosti provesti nužne zakonodavne izmjene u interesu spašavanja HRT-a, jedine javne radiotelevizije u Hrvatskoj", bila je rezolutna Silvija Luks. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara