Simonićeva potpora projektu digitalizacije bibliografskoga kataloga "Leksa"

Potpredsjednik Vlade Ante Simonić za današnjega je posjeta Leksikografskom zavodu "Miroslav Krleža" izrazio potporu projektu digitalizacije Bibliografskoga kataloga Leksikografskoga zavoda koji sadrži oko dva i pol milijuna kartica, a obuhvaća radove svih južnoslavenskih naroda od početka tiskarstva do 1945.

Za digitalizaciju Kataloga i "spas" njegova izuzetnog fonda potrebno je osigurati milijun kuna što je, rekao je Simonić, "novčani iznos koji se čini dohvatljivim kroz nadležne državne institucije". S druge pak strane, Simonić smatra da je za uspješno dovršenje toga projekta u Leksikografskome zavodu ("Leks") postoji dostatno znanje i tehničke mogućnosti.

U izjavi novinarima nakon razgovora s glavnim ravnateljem Tomislavom Ladanom, ravnateljem Vlahom Bogišićem i "Leksovim" urednicima "iza zatvorenih vrata", potpredsjednik Simonić rekao je kako se nada da će Prijedlog Zakona o Leksikografskom zavodu uskoro ići u drugo čitanje u Hrvatski sabor. To pak znači, dodao je, da bi taj zakon mogao biti i donijet do ljeta, a time bi, istaknuo je Simonić, Leksikografski zavod trebao ostvariti i svoj razdjel u Državnome proračunu za 2004. Takav način financiranja, smatra Simonić, primjeren je za tako elitnu instituciju kao što je to Leksikografski zavod.

Simonić se nada da će Leksikografski zavod nastaviti zapošljavati znanstvene novake što bi trebalo i jamčiti kontinuitet visoke znanstvene i stručne razine zaposlenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glavni ravnatelj Tomislav Ladan istaknuo je da je "Hrvatska jedina mala zemlja u svijetu koja je u 50 godina objavila preko 230 različitih leksikografsko-enciklopedičkih djela što nisu uspjele ni moćne svjetske države". To pak znači, ustvrdio je Ladan, "da smo mi u Hrvatskoj to trebali napraviti i da to trebamo i dalje podržavati".

Ladan je najavio da će Leksikografski zavod pokrenuti projekt "Politika seljaštva", odnosno leksikon o seljaštvu koji bi trebao pridonijeti razumijevanju pojma seljaštva i toga što se sa seljaštvom dogodilo jer, dodao je, o tomu u svijetu i u Hrvatskoj postoje brojne predrasude. O važnosti toga projekta, dodao je, govori i podatak da je Hrvatska bila kategorizirana kao zemlja čiji su gotovi svi žitelji podrijetlom seljaci.

Ravnatelj Vlaho Bogišić najavio je pak da će Leksikografski zavod, nakon što je objavio personalnu enciklopediju Miroslava Krleže, nastaviti objavljivati personalne enciklopedije pa će tako objaviti i enciklopediju prvaka Hrvatske seljačke stranke (HSS) braće Radića. Osim toga, dodao je Bogišić, bez obzira na poteškoće, Leksikografski zavod neće odustati ni od projekata personalnih enciklopedija Ante Starčevića i Marka Marulića.

Potpredsjednik Vlade Ante Simonić tijekom današnjega boravka u Leksikografskome zavodu obišao je i spomen-sobu Miroslava Krleže gdje je u spomen-knjigu zapisao da se u ovome trenutku "valja prisjetiti sa zahvalnošću svih naših velikana te poželjeti da slavljenje visokih dometa naše kulture preraste same trenutke prisjećanja".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara