Simpozij o zdravstvenom osiguranju

´Stabilnost zdravstvenog sustava ne može se ostvariti bez temeljite zdravstvene reforme, no pri prihvaćanju novih rješenja mora se voditi briga o najosjetljivijim slojevima stanovništva´, izjavio je potpredsjednik Vlade Ante Simonić na današnjem simpoziju o zdravstvenom osiguranju.

Simpozij su organizirali Hrvatska gospodarska komora (HGK), Društvo za rukovođenje i upravljanje u zdravstvu, Hrvatska liječnička komora i Hrvatska stomatološka komora, a održava se u HGK-u.

Potpredsjednik Vlade Simonić naglasio je kako nije sporno da zdravstveni sustav mora biti bolji i učinkovitiji, no da je ´pitanje kako racionalizirati potrošnju, a da se pritom ne ugrozi zdravlje ljudi´.

Dodao je da je za pronalaženje kvalitetnih rješenja i prilagođivanje zdravstvenog sustava potrebama pacijenata nužno sudjelovanje struke.

´Svrha politike nije dokazivati tko je bio u pravu, već riješiti problem te otvoriti prostor da struka nađe najbolja rješenja koja će se uključiti u reformu zdravstva´, rekao je Simonić.

Naglasivši da su u zdravstvu povećani troškovi i da premašuju gospodarske mogućnosti Hrvatske, upozorio je da ´restrikcije ne vođe nužno k racionalizaciji, iako je to najčešći razlog zbog kojih se provode´.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj pacijenta porastao je u proteklih pet godina na godišnjoj razini s 621.000 na 679.000, broj specijalističkih pregleda s 40 milijuna na 54 milijuna, a prihodi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) s osam milijardi na 13 milijardi kuna.

Također potrošnja lijekova u zadnji pet godina porasla je 100 posto, izvijestio je Simonić.

Direktor Škole narodnog zdravlja ´Andrija Štampar´ Stipe Orešković smatra da su nužne promjene u odnosima između Vlade, Ministarstva zdravstva, HZZO-a, bolnica te specijalističke i primarne zdravstvene zaštite, kako se svake godine iz proračuna ne bi morao sanirati zdravstveni sustav.

Orešković je dodao da ´budućnost zdravstvenog osiguranja nije blistava zbog negativnog prirodnog prirasta stanovništva´, te da se ´revolucionarne promjene mogu očekivati samo ako poraste broj zaposlenih u Hrvatskoj´.

U nastavku simpozija predstavnici Vlade, osiguravatelja, gospodarstvenika i liječnici nastavili su raspravu o prednostima i nedostacima zakonskih propisa i načina financiranja zdravstvenog osiguranja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara