Simptomi "tihog ubojice" i nisu tako neprimjetni

RAK jajnika, takozvani "tihi ubojica", ima vrlo izražene simptome i bilo bi ga vrlo lako otkriti kad bi liječnici i pacijenti znali što moraju tražiti, tvrde istraživači.

Nadutost, bol u području zdjelice i česta potreba za mokrenjem, koje neki povezuju s menstruacijom, mogu biti i znak tumora jajnika, posebno ako su simptomi oštri, česti i ako se javljaju istodobno, kažu istraživači.

Važnost rane dijagnoze pokazuje i petogodišnja stopa preživljavanja koja se približava 90 posto ako se bolest rano dijagnosticira, za razliku od 20 posto ako se dijagnosticira u uznapredovaloj fazi, pokazala je studija koju je objavio Journal of the American Medical Association.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usporedba žena oboljelih od malignog tumora sa zdravim ženama koje su dolazile na pregled u istom šestomjesečnom razdoblju 2001., pokazala je da su žene oboljele od raka češće patile od nadutosti, bolova u zdjelici i česte potrebe za mokrenjem. Bolovi u leđima, zatvor i umor bili su česti simptomi, ali nisu povezani s rakom.

"Velika je razlika u tome što simptomi na koje upozoravaju zdrave žene nisu tako teški i rjeđe se javljaju nego u žena oboljelih od raka jajnika", napisala je autorica studije Barbara Goff s medicinskog fakulteta sveučilišta Washington u Seattleu.

"Usto, kod žena oboljelih od raka jajnika simptomi se češće javljaju odjednom i istodobno pate od nekoliko simptoma", napisala je. "Ova je studija još jedan dokaz da rak jajnika nije tako tiha bolest."
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara