Sinčić: Mirovinska reforma je tragična, udaraju na najslabije

Sinčić: Mirovinska reforma je tragična, udaraju na najslabije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

PREDSJEDNIK Živog zida Ivan Vilibor Sinčić ocijenio je prijedlog mirovinske reforme tragičnim jer vlada opet "udara po običnim građanima", nesposobna da riješi probleme korupcije i klijentelizma za koje su, kaže, podjednako odgovorne obje najveće stranke koje su vladale Hrvatskom proteklih desetljeća. 

Svaljivanje najvećeg tereta na građane jest politika koju već desetljećima provode HDZ i SDP s ciljem da građani imaju što manje imovine, prihoda i prava, ustvrdio je Sinčić komentirajući prijedlog mirovinske reforme o kojem kreće javna rasprava.

Udar na najslabije

Prijedlog reforme je u ponedjeljak u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava predstavljen sindikatima i poslodavcima, nakon čega su sindikati najavili prosvjede jer se planiraju produljenje radnog vijeka na 67 godina i oštre penalizacije prijevremenih mirovina. 

"Zanima me koji će zastupnici u saboru dići ruku da se radi do 67. godine", rekao je čelnik Živog zida prozvavši vladu za kukavičluk i nedostatak hrabrosti za suočavanje s pravim problemima, kao što su korupcija, klijentelizam i nabujala administracija na državnoj i lokalnoj razini.

"Nema ni jednog ozbiljnog pomaka niti zakona u borbi protiv korupcije pa se ide na najslabije - građane i umirovljenike", ustvrdio je Sinčić.

Vlada ne želi rješavati problem klijentelizma, koji prožima sve društvene pore. "Znamo da se ne može biti ni tajnik lovačkog društva niti član školskog odbora bez utjecaja politike. Ogroman je klijentelizam, kao i novac koji se izvlači kroz korupciju na svim razinama javne vlasti", kaže Sinčić.

Prijedlog cjelovite mirovinske reforme kreće ovoga tjedna u javnu raspravu koja će trajati 30 dana. Nakon toga mirovinska reforma ide u redovnu saborsku proceduru i treba stupiti na snagu 1. siječnja 2019. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara