Sindikalist na HRT-u napadao šefa HUP-a: "Radnici, ne bojte se ovakvih likova"

Sindikalist na HRT-u napadao šefa HUP-a: "Radnici, ne bojte se ovakvih likova"
Foto: HRT

U HRT-ovoj emisiji Zajedno za zdravlje jutros su gostovali glavni direktor HUP-a Davor Majetić i čelnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel.

Glavna tema bile su izmjene Zakona o radu koje traži HUP, a ubrzo je krenula žustra rasprava.

HUP traži izmjene Zakona o radu: "Moramo sačuvati radna mjesta"

"Isplata plaća koja je išla u travnju, dakle isplata plaća za ožujak, mislim da nije bilo puno smanjivanja plaća. Poslodavci su uspjeli isplaćivati plaće po ugovorima za one koji su ostali zaposleni. S vremenom trajanja krize prihodi poslodavaca su manji i sve teže će biti isplaćivati plaće po ugovorima. To je zadnja linija obrane, ali moramo sačuvati radnike i osigurati poslovanje", kazao je Majetić.

Dodao je da će poslodavci isplaćivati plaće koliko će moći. "Da izbjegnemo kaos, predlažemo vladi da se definiraju posebni uvjeti kao što je pandemija, da se poslodavcu u Zakonu o radu dopusti da smanji plaću koliko je u mogućnosti isplatiti - maksimalno koliko može. Kada vlada proglasi kraj pandemije i epidemije, onda bi vrijedili svi ugovori o radu i radnici bi imali sva svoja prava", dodao je.

Novosel: Majetić sve čini iz partikularnih interesa, želi poslodavcima dati neograničene ovlasti

"Ovo što govori gospodin Majetić, to nisu stavovi poslodavaca. Pred dva dana je Majetić poslao priopćenje i zahtjev za izmjenu ZOR-a, ali nije predložio raspravu o toj mjeri. Gospodin Majetić sve što čini čini u ime partikularnih interesa jednog malog dijela poslodavaca. Vlada preko gospodina Majetića vrši pritisak da se smanje plaće. Institucije moraju provjeriti jesu li doista poslodavci potpore koje su dobili isplatili radnicima, kolike su prihode imali. U svim sektorima, metalni, kemijski, za mjesec ožujak mi imamo saznanja da je 1 posto poslodavaca tražilo umanjenje plaća. Imamo problem u sektoru turizma, napravljen je aneks kolektivnog ugovora i nijedan poslodavac neće imati problem ako će radniku isplatiti samo minimalnu plaću", kazao je šef sindikata Mladen Novosel.

"Ne postoji nijedan razlog da se mijenja ZOR. Poslodavac mora koristiti postojeće instrumente. Ako Majetić smatra da poslodavcima treba dati neograničene ovlasti, da radnike ne treba ništa pitati, onda doista mislim da je netko zalutao u ovaj sustav socijalnog dijaloga", kazao je.

Majetić mu je odgovorio da nije slušao što je govorio.

Majetić: Želimo spriječiti kaos, svi smo u istom problemu

"Sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća trajala je tri sata. Ja sam rekao da nemamo saznanja da su se plaće smanjivale u ožujku, ali očekujemo u svibnju i lipnju. Nama nije interes da se nadmećemo s radnicima i dajemo im manje plaće. Svi smo u problemu, imamo manje prihode, ali nitko ne zna što će se dogoditi s gospodarstvom. Poslodavci razgovaraju aktivno sa svojim radnicima. Treba zaštititi radnike, da se ne ide na prisilne anekse ugovora o radu. Ako nemate novaca za plaće, možete radniku dati aneks ugovora, a to je na neko neodređeno vrijeme. Želimo spriječiti kaos i gubitak prava radnika. Poslodavcu su jasno rekli - mi prije svega želimo sačuvati radna mjesta", ponovio je Majetić.

Novosel je kazao da svaki radnik ima pravo na ugovorni radni odnos.

"Ako Majetić smatra da zbog 5 posto poslodavaca treba mijenjati Zakon, to je nevjerojatno. Ja bih mu predložio da organizira online tečaj i objasni tim poslodavcima kako se trenutno putem postojeće regulative može otkazati ugovor radniku, smanjiti mu plaću... Ne vidimo niti jedan jedini razlog zašto bi se Zakon mijenjao. Zašto baš sada, nakon dva mjeseca koronakrize, kada polako već izlazimo i trebamo širiti optimizam, zašto baš sada Majetić traži izmjene Zakona? Očito je ovo sada prilika da se skrene pažnja s njihovih internih problema. Odgovornoj vladi neće pasti na pamet mijenjati Zakon. 60 milijardi kuna prebačeno je privatnom sektoru", rekao je Novosel.

Novosel: Ne bojte se ovakvih likova

Majetić mu je odgovorio da interni problemi nemaju veze s krizom. "Mi smo izašli sada iz kuća, nismo izašli iz krize. Nismo ni blizu rješenja ove krize", kazao je i dodao da ovo nije vrijeme za politiziranje.

"Želimo zahvaliti radnicima na herojskom davanju sebe", rekao je na kraju Novosel i najavio online prosvjed sindikata na Praznik rada. "Radnici su imali prava u svim krizama, imaju ih i danas", rekao je na kraju. "Ne bojte se ovakvih likova poput gospodina Majetića, u Hrvatskoj ima dobrih poslodavaca", rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara