Sindikalist Novosel: Objavite koje tvrtke traže mjere, kontrolirajte njihove isplate

Sindikalist Novosel: Objavite koje tvrtke traže mjere, kontrolirajte njihove isplate
Screenshot: N1 Televizija

PREDSJEDNIK Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel jutros je u razgovoru za N1 napao i vladu i poslodavce. Podsjetimo, jučer je u vladi bio sastanak sindikalista, poslodavaca i vlade.

"Ministar rada je organizirao neformalni koordinacijski sastanak kojim je predsjedao premijer. Cilj je očito bio razgovarati sa socijalnim partnerima i poslodavcima, o učincima ovih mjera, i s druge strane ono što je premijer očito želio od nas čuti kako bi se sada pod navodnicima neka solidarnost provela od strane radnike i javnog sektora prema radnicima realnog sektora.

Tu bih pokušao rasvijetliti priču o solidarnosti.

Ovih danas se u javnosti probila teza kako će poslodavci za 550 tisuća radnika u privatnom sektoru zatražiti potporu od 4000 neto po radniku plus doprinosi. Ono što je od početka nama bilo prezentirano je da je ta mjera prvenstveno namijenjena za očuvanje radnih mjesta, ali i da je ta mjera u cilju da radnici u privatnom sektoru dobe cjelovite plaće.

Jučer je ministar rada Aladrović imao toliko obraza i hrabrosti da može reći da je ova mjera namijenjena poslodavcima koji će onda sami odučiti kako će iskoristiti tu mjeru, hoće li platiti radnike samo s tim ili što će učiniti s tim novcima je isključivo stvar poslodavca", ustvrdio je Novosel.

"Rat smo preživjeli"

"Preživjeli smo rat. Znamo kako se ekonomija ponašala tada. Imali smo ljude koji su trpjeli posljedice rata i one koji su bili ratni profiteri". kaže Novosel i ističe da ne želi ponavljanje sličnog scenarija. 

"Vlada se hvali da je upucala gotovo 10 milijardu kuna za te radnike. Istovremeno je samo 15 tisuća radnika ostalo bez posla, i to je dobra statistika. I sad kad govorimo o nekoj solidarnosti, ako nemamo nikakvu kontrolu na koji način će se taj novac iz državnog proračuna iskoristiti za isplatu plaće radnicima, u isto vrijeme se traži solidarnost radnika javnog sektora...", dodaje Novosel.

Na pitanje novinarke ima li dojava da se doista događa to o čemu on priča, Novosel odgovara: "Ne želimo da netko koristi zdravstvenu situaciju u svijetu. Znamo da nije lako vladi donositi nadzorne mehanizme, ali da bez ikakve grižnje savjesti da poslodavcima toliko povjerenje..."

"Mi smo inzistirali da se objavi popis svih poslodavaca koji su dobili mjere. Inzistiramo da HZZ i Ministarstvo nadziru obračun plaća radnicima i da se zna koliko je radnika u realnom sektoru dobilo i koju plaću... Mi znamo da u turističkom sektoru ima 60 tisuća radnika koji su kod kuće i čijim je poslodavcima nemoguće raditi, za njih nije sporno da trebaju dobiti te mjere, a što sa svim drugim poslodavcima?" dodaje Novosel.

"HUP provodi kampanju"

"Vlada u ovom trenutku očito ne zna ili ne želi kontrolirati. Vlada treba pogledati kako funkcionira realni sektor, a zatim sazvati sindikate u javnom sektoru, postoje kolektivni ugovori i socijalni partneri trebaju razgovarati. U tijeku je kampanja koju provodi HUP i lobističke organizacije poslodavaca koji žele stvoriti klimu da su radnici u realnom sektoru na koljenima i idemo rezati u javni sektor."

"To nije socijalno normalno"

Kaže da je 2009. bila drugačija gospodarska kriza i bilo je normalno da posljedice krize idu i na javni sektor, ali podsjeća da tada vlada nije ni približno pustila toliku količinu novca u privatni sektor da bi ublažila probleme. Iznosi primjer da radnici primaju minimalnu plaću, rade u teškim uvjetima i onda je, smatra, ministru Aladroviću normalno da radnik dobije plaću 3200 kuna, a da poslodavac za njega dobije 4000 kuna potpore. 

"To nije socijalno normalno. Sa strane pravednosti nije normalno, ekonomski možda i ima smisla. I onda oni pozivaju na smanjenje plaća. Kome? Medicinskim sestrama, policajcima... Gdje je tu onda solidarnost i pravednost?" pita se Novosel.

"Sav novac je usmjeren prema poduzetnicima, a gdje su tu građani? Hoće li oni moći u ovom trenutku otplaćivati kredite? Ako ponovno radnici/građani izvuku najdeblji kraj ove krize, nismo ništa naučili iz naše povijesti", zaključio je Novosel.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara