Sindikalna akcija "Pet minuta novinarske tišine" u subotu na dan slobode medija

Na Svjetski dan slobode medija, u subotu, 3. svibnja, održat će se tradicionalna akcija "Pet minuta gromoglasne tišine" u organizaciji Sindikata novinara Hrvatske (SNH).

SNH je i ove godine pozvao novinare i medijske djelatnike da na Svjetski dan slobode medija, od 11,55 do 12 sati, prekinu s radom i prosvjeduju na radnim mjestima, te tako pokažu sindikalnu i profesionalnu solidarnost i odlučnost u nakani da se izbore za svoje ljudsko i profesionalno dostojanstvo.

U SNH ističu da je to posebno važno uoči početka pregovora o Kolektivnom ugovoru za novinare i medijske radnike Hrvatske. Inicijativu novinarskog sindikata za početak pregovora nedavno su prihvatile udruge medijskih poslodavaca na nacionalnoj razini.

Ovogodišnjom simboličnom akcijom "Pet minuta gromoglasne tišine" SNH traži podršku za potpisivanje Kolektivnog ugovora kojim bi se uredila minimalna socijalna, radna i profesionalna prava za novinare i medijske radnike u svim vrstama medija na nacionalnoj i lokalnoj razini, bez obzira na veličinu i vlasničku strukturu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugovorom se namjerava zaštiti i stalne honorarne suradnike, odnosno, kako kažu u SNH, potpuno obespravljene medijske radnike na crno koji godinama, uz neredovite honorare, rade puno radno vrijeme bez mirovinskog i zdravstvenog osiguranja.

Akcijom "Pet minuta gromoglasne tišine" želi se upozoriti i na potrebu ostvarivanja autorske slobode novinara i zaštite od profesionalno neutemeljenih intervencija kako bi javnost mogla biti sigurna da dobiva točnu informaciju bez cenzure, a vlasnici postali svjesni da vlasništvo nad medijima ne podrazumijeva i vlasništvo nad novinarima i nad istinom.

Sloboda medija je izborena, ali zbog učestalih kršenja temeljnih ljudskih prava položaj novinara i medijskih radnika u hrvatskim medijima zabrinjava, kažu u SNH i upozoravaju da su novinari često podcijenjeni, loše plaćeni, izloženi pritiscima i samovolji vlasnika medija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara