Sindikalne središnjice nastavljaju pregovore o izmjenama Zakonu o radu

SINDIKALNE središnjice nastavit će pregovore o izmjenama Zakona o radu (ZOR) jer je na današnjem sastanku s premijerom Ivicom Račanom dogovoreno da se otpremnine za radnike koji imaju do 20 godina staža neće smanjivati, dok će se za starije radnike pripremiti niz kompenzacijskih mjera..

Socijalni partneri sastat će se u petak kako bi pripremili izračun kompenzacijskih mjera za starije radnike, tako da bi pregovori o izmjenama ZOR-a mogli biti završeni idućega petka, kada će se sindikalni čelnici ponovno sastati s Račanom, najavili su danas predstavnici sindikata i Vlade.

Sindikalni čelnici nedavno su prekinuli pregovore o ZOR-u jer je Vlada, opravdavajući se preuzetim obvezama prema međunarodnim financijskim institucijama, odbila njihove prijedloge u vezi otpremnina i otkaznih rokova.

Vlada je prihvatila danas sindikalni zahtjev da se radnicima isplaćuju otpremnine po godini staža, u iznosu jedne trećine bruto plaće čime je odustala od sindikatima spornog prijedloga da radnik, primjerice s 10 ili 19 godina staža prima jednaku otpremninu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Što se tiče otkaznih rokova Vlada je ostala pri stavu da se skrate za dvostruko, ali je dogovoreno da će se kao nadoknada za smanjenje tog prava pripremiti kompenzacijske mjere, rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Budući da će izmjenama ZOR-a gubiti stariji radnici s preko 20 godina staža, stručnjaci ministarstava financija; rada i socijalne skrbi te sindikata trebali bi tijekom idućega tjedna pripremiti izračun kompenzacijskih mjera za starije radnike, izjavio je ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović.

Starijim radnicima bi se, uz povećanje naknada za nezaposlene, smanjenje prava nadoknadilo mjerama poticanja poslodavaca da ne otpuštaju takve radnike, a država bi financijski poticala doškolovanje starijih radnika kao i njihovo novo zapošljavanje.

Vidović je rekao da će Vlada razmotriti sindikalni prijedlog da se ponovno uvede doprinos za nezaposlene iz plaća od 0,75 posto što bi dijelom moglo nadoknaditi financijski trošak kompenzacija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara