Carinici prijete uništavanjem sezone: Tražimo veće plaće ili blokiramo granice

Carinici prijete uništavanjem sezone: Tražimo veće plaće ili blokiramo granice

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL, Hina

HRVATSKI carinici spremaju štrajk usred turističke sezone. Kontaktirali smo predsjednika Carinskog sindikata Hrvatske, Rina Štorića, kako bismo od njega saznali nešto više o ovome.

"Carinski sindikat Hrvatske uputio je zahtjev za mirenje s Carinskom upravom. Miritelja koji bi trebao voditi postupak izabrali smo s liste miritelja Ministarstva rada", tvrdi on.

 

Na tvrdnje Carinske uprave da nije obaviještena o mogućem štrajku, Štorić kaže da nisu istinite. Što se tiče obaviještenosti Carinske uprave o mogućem štrajku, kaže da su iz sindikata poslali dopis premijeru Plenkoviću, pa je siguran da su svi koji trebaju biti obaviješteni - i obaviješteni.

"Oni imaju saznanja o štrajku, jednostavno nas ignoriraju", kaže.

Nove uredbe

"Godinu i pol dana čekamo nove uredbe koje bi riješile ovo stanje. Sada su nam obećali da idu dvije nove uredbe o plaći i koeficijentima, a onda saznajemo da danas ipak neće biti na vladi. Dosta je bilo tog maćehinskog odnosa prema carinicima", govori Rino Štorić, predsjednik Carinskog sindikata.

Štorić nije mogao potvrditi hoće li do štrajka carinika u Hrvatskoj doći. Kaže da najprije mora biti proveden postupak mirenja.

"Već neko vrijeme dogovaramo sastanak s ministrom, koji je upozoren da će biti štrajka. Bilo je dogovoreno da će nam se javiti čim dođe iz Slavonije. Međutim, jučer je javio da nema vremena baviti se carinicima. Čudno je da ministar Marić nema vremena za 3.000 ljudi koji pune 20 posto proračuna, a imao je mnogo vremena za objašnjavanje i istjerivanje pravde kad je on sam bio u pitanju", govori Štorić.

Je li problem samo u plaćama?

"Oni nas ne doživljavaju. Optužuju sindikat da radi probleme. Nisam siguran da ministar ima dobre informacije u ovom trenutku, ali sam siguran da nam je obećao riješiti situaciju. Što se tiče plaća, ukupna masa plaća se sad povećava. Ali samo nekima, a ne onima koji nose posao. I u tome je problem", objašnjava.

Što je s najavljenim štrajkom? Zašto se štrajk organizira usred turističke sezone?

"Mi još uvijek nismo sigurni da će do štrajka doći. Ali ako dođe, uspjeh je veći što je veća nanesena šteta. Mi ne želimo raditi štetu, ponavljam, ali prije svega tražimo pravedan tretman", kaže Štorić.

"Mi nismo pikirali sezonu. Od 2012. kada su nam ukradena dva mjeseca beneficiranog radnog staža da bi se uštedjelo, a kasnije tim istim novcem koji se na nama štedio, povećale plaće nekim voditeljima, mi čekamo. Prijedlog uredbe koji smo dobili je katastrofalan. Mi imamo podršku EHS-a, Krešimira Severa i drugih sindikata", rekao je Štorić.

Porezna uprava

"Mi se moramo uspoređivati s Poreznom. Ni oni nemaju plaće i uvjete kakve bi trebali imati, ali mi ne možemo pristati na taj maćehinski odnos unutar istog Ministarstva", kaže.

"Kada smo 2013. organizirali referendum, svi koji su pomagali bili su naknadno degradirani, raspoređeni na lošija radna mjesta. Ovog puta neće biti toliko lošijih radnih mjesta koliko ima nas", najavljuje Štorić.

Marić: Nije korektno da se iznose detalji sastanka

Ministar financija Zdravko Marić poručio je kako Vlada vodi računa o carinskim službenicima koji su integralni dio Ministarstva financija i važan segment, te je dodao kako je uvijek isticao da je izuzetno ponosan na carinsku službu i jako zadovoljan s njihovim radom.
 
"Čitam danas u novinama da sam se ja nešto čudio na nekakvom sastanku, mislim da to nije korektno da se iznose detalji sa sastanaka", izjavio je novinarima ispred Banskih dvora ministar financija.

"Mi smo temeljem zakona o carinskoj službi i temeljem zakona o poreznoj upravi izradili prijedlog uredbe o koeficijentima složenosti poslova i općenito o koeficijentima koji su za izračun plaće, to je nešto što smo komunicirali sa sindikatima", rekao je Marić.

Podsjetio je i kako je ravnatelj Carinske uprave proveo preko 35 sati na sastancima s predstavnicima carinskih sindikata što je trenutno "na mišljenjima tijela državne uprave i ovisno o tim komentarima i mišljenjima će se izraditi konačni prijedlog te uredbe".

"Od prvog dana smo se vodili načelom da koeficijent, odnosno ukupni koeficijent između Porezne i Carinske službe bude što je moguće više uravnotežen, jer carinski službenici imaju nešto niži koeficijent, ali imaju dodatke na posebne uvjete rada tako da je to u konačnici negdje iznivelirano i tim načelom vodili smo se od samog početka ", pojasnio je ministar financija.

Dodao je i kako će se apel carinika razmotriti jer se Ministarstvo kojem je na čelu ne krije od komunikacije. "Meni je samo žao što se kao i kod nekih drugih slučajeva iznose neki detalji koji baš i nisu u potpunosti točni", napomenuo je Marić.

"U najboljoj vjeri, u najboljoj namjeri, mi ćemo čuti sve ove komentare koje ćemo dobiti i od njih i od tijela državne uprave i izraditi uredbu za koju smatramo da će biti dobra jer vodimo računa o carinskim službenicima, oni su integralni dio Ministarstva financija i važan segment i uvijek sam isticao da sam izuzetno ponosan na carinsku službu i jako zadovoljan s njihovim radom", zaključio je ministar financija. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara