Sindikat i ogranak HND-a na HTV-u nezadovoljni radom Povjerenstva o izmjeni Zakona o HRT-u

IZVRŠNI odbori ogranka Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Sindikata novinara na HTVu u današnjem priopćenju istaknuli su kako su nezadovoljni što "ni dva tjedna nakon što je osnovano Povjerenstvo Ministarstva kulture za izmjene i dopune Zakona o HRT-u javnosti nisu predočeni rezultati rada", odnosno prijedlozi o tome koje dijelove Zakona treba promijeniti.

Ogranak HND-a i Sindikata novinara nezadovoljan je i što Povjerenstvo nije prošireno predstavnicima HND-a, Fakulteta političkih znanosti i HRT-a, koji, kako kažu, "najbolje poznaju ne samo teoriju, već i praksu rada i funkcioniranja HRT-a".

Ne osporavajući neke probleme vezane uz sadržaj i praktičnu primjenu sadašnjeg Zakona o HRT-u, televizijski ogranci Sindikata novinara i HND-a u priopćenju pozivaju Vijeće Europe i Misiju OESS-a u Hrvatskoj da se očituju "jesu li, kada, kako i na temelju kojih argumenata zaključili da su hitne promjene Zakona o HRT-u bitan preduvijet ulaska Hrvatske u EU".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski sabor i Vladu pozivaju da se prije rasprave o promjenama Zakona "javno i konačno očituju imaju li jasnu predodžbu o sadržaju i ulozi javne radiotelevizije u suvremenoj Europi i i njezinoj važnosti za demokraciju, civilno društvo, zaštitu nacionalnih interesa, te mnogobrojne druge standarde, koje ističe upravo Vijeće Europe".

U povjerenstvu Ministarstva kulture za izmjene Zakona o HRT-u imenovani su državni tajnik Ministarstva kulture Jadran Antolović, odvjetnica Vesna Alaburić i Ivan Zvonimir Čičak.

Prvi sastanak o promjeni medijskog zakonodavstva održan je sredinom prošlog tjedna, kada je Antolović obrazložio da se zakoni, među kojima i Zakon o HRT-u, moraju mijenjati radi daljnjeg usklađivanja s europskim standardima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara