Sindikat "Jadrolinije" protiv "razbijanja i podjele poduzeća"

PODRUŽNICA Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) u riječkoj Jadroliniji i Radničko vijeće tog poduzeća danas su novinarima dostavili priopćenje u kojemu se naglašava da se "zaposlenici Jadrolinije kategorički protive razbijanju i podjeli tog poduzeća".

U priopćenju stoji da zbog neujednačene primjene zakona neki brodari, primjerice splitski SEM čiji brodovi održavaju promet na Jadranu, a plove pod panamskom zastavom, imaju veće povlastice od domaćih brodara.

Naime, domaći pomorski promet mogu obavljati samo brodovi koji plove pod hrvatskom zastavom, a na dio brodara te se odredbe izgleda ne odnose, ističu u SPH dodavši da dodatno zabrinjava što postoji zahtjev SEM-a da preuzme dio linija kojima prometuje državni brodar Jadrolinija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brodari, čiji brodovi plove pod stranim zastavama, svoje brodove ne moraju graditi u domaćim brodogradilištima, a oslobođeni su raznih davanja pri nabavi brodova. K tomu, remont ne moraju obavljati u domaćim brodogradilišima, nego, primjerice, u crnogorskima, što, kažu u sindikatu, i čine. Pomorci na brodovima pod stranim zastavama imaju lošije uvjete rada i primanja, naglašavaju u sindikatu uz napomenu da splitski SEM zapošljava oko 30 posto posade iz Ukrajine.

U duljem priopćenju SPH se osvrnuo na rasprave koje su se u javnosti pojavile u vezi s privatizacijom Jadrolinije, ukidanjem monopola tog poduzeća na domaćim brodskim linijama te prepuštanjem dijela linija privatnim brodarima.

"Pomorci Jadrolinije znat će zaštititi hrvatski barjak na brodovima i sva prava koja iz toga proizlaze", navodi se u priopćenju podružnice SPH i Radničkog vijeća u Jadroliniji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara