Sindikat novinara organizira akciju "Pet minuta gromoglasne tišine"

SINDIKAT novinara Hrvatske (SNH) priopćio je da će se sutra, na Svjetski dan slobode medija, po četvrti puta održati simbolična akcija "Pet minuta gromoglasne tišine".

U svim medijima zaustavit će se rad od 11,55 do 12 sati.

Tijekom prosvjeda bit će pročitan proglas Sindikata novinara Hrvatske kojim se želi upozoriti na goruće probleme s kojima se danas suočavaju novinari i medijski radnici u Hrvatskoj, stoji u priopćenju.

Ovogodišnjom simboličnom akcijom "Pet minuta gromoglasne tišine" SNH traži podršku za potpisivanje Kolektivnog ugovora kojim bi se uredila minimalna socijalna, radna i profesionalna prava za novinare i medijske radnike u svim vrstama medija na nacionalnoj i lokalnoj razini, bez obzira na veličinu i vlasničku strukturu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ugovorom se namjerava zaštiti i stalne honorarne suradnike, odnosno, kako kažu u SNH, potpuno obespravljene medijske radnike na crno koji godinama, uz neredovite honorare, rade puno radno vrijeme bez mirovinskog i zdravstvenog osiguranja.

Akcijom se želi upozoriti i na potrebu ostvarivanja autorske slobode novinara i zaštite od profesionalno neutemeljenih intervencija kako bi javnost mogla biti sigurna da dobiva točnu informaciju bez cenzure, a vlasnici postali svjesni da vlasništvo nad medijima ne podrazumijeva i vlasništvo nad novinarima i nad istinom.

(Hina) pp/am so

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara