Sindikat policije upozorava na neprimjerene uvjete rada policajaca

Sindikat policije Hrvatske (SPH) ponovno je danas upozorio na teške i neprimjerene uvjete rada hrvatskih policajaca, osobito na graničnim prijelazima i manjim policijskim postajama.

Policijski službenici smješteni su u malim i neopremljenim kontejnerima, često bez higijenskih kabina i sanitarnih čvorova, dok u većini manjih policijskih postaja nema najosnovnije opreme poput računala, priopćio je SPH.

U Centru za kriminalističko vještačenje još uvijek nema međunarodno prihvaćenog sustava automatske usporedbe otisaka već se sve radi s dva povećala, dok pristup Internetu imaju samo rukovoditelji. Sindikat se žali i na loš sustav veza.

Policajci koji obavljaju posao u civilu moraju sami kupovati odjela, dok oni koji rade na suzbijanju zloporabe opojnih droga i očevidne ekipe prometne policije rade bez zaštitnih rukavica ili maski iako se često susreću s HIV pozitivnim osobama i oboljelima od hepatitisa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policajci koji osiguravaju novčarske ustanove nemaju zaštitne prsluke, a službenici na aerodromskim rendgenima rade bez dozimetra. Često nisu ni primjereno naoružani.

Sindikat policije također kritizira Ministarstvo unutarnjih poslova jer je nabavilo nova vozila različitih proizvođača što znatno povisuje troškove njihova održavanja, te što po ugovoru o leasingu smiju preći samo 20.000 kilometara godišnje.

Sindikat zamjera i što Priručnik za policajce nisu pisali praktičari (kriminalisti), već teoretičari (kriminolozi i defektolozi).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara