Sindikat "Preporod" za povišenje plaća u školama

HRVATSKI školski sindikat "Preporod" predložio je da se zaposlenima u osnovnim i srednjim školama u sljedeće dvije godine plaće linearno povise za oko 25 posto, a da plaće učiteljima i profesorima s položenim stručnim ispitom budu 20 posto više od prosječne plaće u zemlji.

Na današnjoj konferenciji za novinare u Rijeci predsjednik tog sindikata Vinko Filipović predstavio je prijedlog programa mjera za rješavanje materijalnog položaja zaposlenih u osnovnim u srednjim školama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po Filipovićevu mišljenju za povišenje plaća trebalo bi u prvoj godini izdvojiti 400, a u drugoj godini oko 500 milijuna kuna. Kao jedan od načina za povišenje plaća naveo je veće koeficijente za svaku godinu radnog staža s 0,5 na jedan posto.

Za provedbu toga programa i poboljšanje ostalih materijalnih uvjeta i opremanje škola u svakoj od sljedeće četiri godine udio izdvajanja za odgoj i obrazovanje iz BDP-a trebao bi se povećavati za 0,5 posto, kazao je Filipović. Dodao je da bi se tako umjesto sadašnjih 3,23 za odgoj i obrazovanje izdvajalo 5,3 posto BDP-a, pa bi državni proračun trebalo povećavati za oko milijardu kuna na godinu. Podsjetio je da je po izdvajanju za odgoj i obrazovanje Hrvatska na dnu europske ljestvice te da su plaće u školama oko 20 posto manje od prosječnih plaća ostalih korisnika proračuna i manje od prosječne plaće u zemlji.

Filipović je kazao da je ministar prosvjete i športa Vladimir Strugar jedini ministar koji u četiri godine nije izradio program reforma u prosvjeti. Nadam se da novi ministar neće biti rezultat stranačkih kadrovskih križaljka, istaknuo je Filipović.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara