Sindikat traži da Vlada zaustavi smanjenje broja zaposlenih u HT-u

REPUBLIČKI sindikat radnika Hrvatske pošte i telekomunikacija zatražio ja danas da Vlada zaustavi smanjivanje broja zaposlenih koje u Hrvatskom telekomu (HT) provodi većinski vlasnik Deutsche telekom (DT).

Vlada kao manjinski vlasnik 49 posto dionica HT-a može uložiti veto na neke odluke većinskog vlasnika, ali ona, umjesto da traži obećano ulaganje u HT i štiti zaposlenost, podupire poteze DT-a, ustvrdio je danas na konferenciji za novinare ispred Banskih dvora predsjednik sindikata Jadranko Vehar.

Upozorio je kako je HT s 1,8 milijardi kuna dobiti u prošloj godini poduzeće s najvećom dobiti u Hrvatskoj, no unatoč tomu u njemu se planira smanjenje broja zaposlenih sa sadašnjih 9.000 na 4.500.

"Prilikom potpisivanja ugovora o većinskom paketu dionica DT je obećao uložiti 700 milijuna eura u razvoj HT-a, te doškolovati i prekvalificirati 3.000 radnika HT-a, no ništa se od toga nije ostvarilo", rekao je Vehar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Upozorio je da od potpisivanja toga sporazuma prije 20 mjeseci HT ima oko 2.000 radnika manje.

Vehar kaže da radnici HT-a ne žele doživjeti sudbinu sisačke Željezare ili Viktora Lenca, pa zahtijevaju od Vlade da "ne diže ruke od HT-a".

Također je izrazio zabrinutost što će, zbog liberalizacije telekomunikacijskog tržišta, od 1. siječnja 2005. godine HT izgubiti monopolistički položaj u fiksnoj telefoniji, jer se ne zna hoće li HT i Vlada spremni ući u te promjene.

Naime, Slovački telekom, koji je također u vlasništvu DT-a, izgubio je u prva četiri mjeseca ove godine skoro 30 posto pretplatnika u fiksnoj mreži, a takav bi potres u HT-u mogao potaknuti DT na dodatno smanjivanje broja radnika, dodao je Vehar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara