Sindikat ugostiteljstva traži da vlada hitno donese odluku o privatizaciji ˝Sunčanog Hvara˝

SAMOSTALNI sindikat ugostiteljstva i turizma Hrvatske (SSUTH) zatražio je, u pismu upućenom danas premijeru Ivici Račanu, potpredsjedniku Vlade Slavku Liniću, ministrici turizma Pavi Župan Rusković i članovima Vlade, da Vlada na sjednici 3. siječnja 2003., kako je i najavila, donese odluku o privatizaciji ´Sunčanog Hvara´.

Sindikat apelira na Vladu da se ta točka ponovno ne skine sa dnevnoga reda jer bi time, smatra Sindikat, članovi Vlade doveli u pitanje osobni i kredibilitet čitave Vlade i dali prostora manipulatorima javnim mnijenjem da odlučuju mimo zakonom ovlaštenih institucija.

Sindikat pritom podsjeća da radnici ´Sunčanog Hvara´, koji jedini direktno žive od rada u tom poduzeću i ovise o njegovoj sudbini, stoje na strani pravedne i kvalitetne privatizacije. Napominju također da o ´Sunčanom Hvaru´ posredno ovisi i razvoj čitavog grada.

Sindikat u svom pismu ocjenjuje da je potpisivanje peticije protiv privatizacije i prodaje hotelske kuće ´Sunčani Hvar´ slovenskim ´Termama Čatež´ manipulacija građanima. Tvrdi da je peticija utemeljena na nezakonitim premisama, a činjenicu da ju je podržao gradonačelnik Hvara ocjenjuje ´javnom sramotom´.

Sindikat podsjeća i kako je Zakon o pretvorbi i privatizaciji davno donesen i da je temeljem istog Zakona već privatiziran veliki broj društava u državnom vlasništvu i iz sektora turizma. ´Stoga je doista neprihvatljivo i nemoralno odgađati proces privatizacije ´Sunčanog Hvara´, koji se odvijao u potpunosti sukladno Zakonu, kaže se u pismu Sindikata koje je potpisala njegova predsjednica Vesna Dejanović.

Potpisivanje spomenute peticije počelo je 26. prosinca na hvarskoj rivi i traje do Nove godine, kada će biti upućena Vladi. U peticiji se tvrdi da bi ´davanjem ´Sunčanog Hvara´ u slovenske ruke, ´Terme Čatež´ zavladale i gradom Hvarom´, te da se ´građani Hvara pripremaju za privatizaciju te hotelske kuće vlastitim sredstvima´, ali da im ´to, očito, neće biti omogućeno´.

Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) predložio je Vladi da prihvati ponudu ´Termi Čatež´ koje su za 62,3 posto dionica ´Sunčanog Hvara´ ponudile 74,5 milijuna kuna. No, sredinom prosinca donošenje te odluke skinuto je bez obrazloženja s Dnevnog reda Vlade i odgođeno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara