Sindikati 3. maja mole vjerovnike da deblokiraju račun na jedan dan

Sindikati 3. maja mole vjerovnike da deblokiraju račun na jedan dan
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

PREDSTAVNICI Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja kazali su da je opstojnost tog brodogradilišta upitna zbog dugotrajne blokade računa i neisplate rujanske plaće pa su vjerovnike zamolili za jednodnevnu deblokadu računa i najavili da će, ako plaće danas ne budu isplaćene, sutra zatražiti pokretanje postupka mirenja.

Predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić rekao je da su rujanske plaće u 3. maju  trebale biti isplaćene danas, pa će, ako ne budu isplaćene ni sutra, pokrenuti postupak mirenja. Pozvao je vjerovnike 3. maja - dobavljače i kooperante - da barem na dan deblokiraju račun jer se bliži 24. listopada, kada će račun 3. maja biti blokiran više od 60 dana, što znači i prijeteći stečaj. 

Pozvao je sve radnike koji su dioničari Uljanika da dođu na sutrašnju Skupštinu dioničara te da ne daju razrješnicu Upravi ni Nadzornom odboru, da izaberu novi Nadzorni odbor, u kojemu bi bio i jedan predstavnik 3. maja te da potom za novog direktora 3. maja izaberu nekoga od zaposlenika riječkog brodogradilišta.

Pozvali i vladu da se uključi

Naglasio je da poziva vladu i ministarstva gospodarstva i financija da se aktivno uključe u rješavanje deblokade računa, jer je, kako je rekao, problem velik, a vrijeme prolazi.

Stečaj nije opcija za 3. maj, naglasio je Šoljić te je pozvao uprave Uljanika i 3. maja da konačno razgovaraju s dobavljačima i kooperantima, kako bi se na jedan dan deblokirao račun 3. maja. ''Vjerujem da kooperanti, dobavljači i brodovlasnici imaju interesa nastaviti graditi brodove u 3. maju'', dodao je. 

Prema riječima Šoljića, stanje u 3. maju je sve napetije, radnici iščekuju što će biti i hoće li biti osigurane plaće.

"Mi smo u talačkoj krizi"

U knjizi narudžbi tog brodogradilišta, nakon što je u petak najavljen postupak otkazivanja ugovora za još četiri broda, sada je samo jedan brod, koji se nalazi na vezu u Puli, rekao je.

"Mi smo u talačkoj krizi jer se 3. maj trenutačno drži kao talac odnosa između Uljanika, vlade i Europske komisije," ocijenio je Šoljić i još jednom zamolio vladu i Ministarstvo gospodarstva da pomognu u vezi s deblokadom računa, isplatom plaća i razgovora s vjerovnicima, dobavljačima i brodovlasnicima.

"Još imamo znanja, stručnosti i imovine, ali nam je važna svaka minuta", zaključio je Šoljić. 

I član Sindikalnog odbora Veljko Todorović pozvao je sve vjerovnike, dobavljače i kooperante da omoguće jednodnevnu deblokadu, što bi, kako je rekao, omogućilo 3. maju još 60 dana života i spriječio stečaj. Na upit o planu restrukturiranja Uljanika, koji bi omogućio i nastavak poslovanja 3. maja, rekao je da jedni govore da su ga poslali, drugi da ga nisu dobili, a da radnici plan nisu vidjeli. ''Ako plaća ne bude, nakon postupka mirenja idemo dalje'', rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara