Sindikati apeliraju na građane da sutra ne koriste državne službe

ČELNICI sindikata državnih službi apeliraju na građane da sutra, 28. prosinca, ne koriste usluge tijela državne uprave jer sindikati organiziraju jednodnevni štrajk zbog niskih plaća i lošeg statusa državnih službenika i namještenika.

Četiri sindikata će štrajkati jer je Vlada odbila zahtjev za stalnim mjesečnim dodatkom od 300 kuna svim službenicima i namještenicima, čime bi se privremeno uklonilo zaostajanje njihovih plaća za plaćama javnih službi, te nije donijela uredbe o povećanju koeficijenata i dodacima na posebne uvjete rada.

Najveći broj službenika i namještenika prima plaću od 2.600 do 3.100 kuna, što je 60 posto prosječne plaće u Hrvatskoj, a Vlada im je ponudila samo povećanje osnovice za tri posto.

Sindikalci mole građane za razumijevanje i strpljivost, jer štrajk nije uperen protiv njih nego protiv Vlade koja pokazuje socijalnu neosjetljivost prema državnim službenicima i namještenicima.

"Molimo građane da sutra ne dolaze na šaltere državnih službi i sudove", rekao je Hini predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Ivica Ihas.

Ipak, zakazane rasprave na sudovima će se održati, a pravosudna policija će obavljati osnovne aktivnosti.

Policajci i vatrogasci će i tijekom štrajka pružati hitne intervencije, tako da sigurnost građana neće doći u pitanje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, policijski službenici na šalterima MUP-a i na graničnim prijelazima će štrajkati, pa predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić poziva građane da sutra ne dolaze vaditi dokumente i sl., a na granicama očekuje dugačke kolone.

Carinski sindikat Hrvatske neće sudjelovati u štrajku, jer su njegovi zahtjevi puno veći od 300 kuna, ali podupire sve akcije koje bi poboljšale položaj zaposlenih u državnim službama.

Iz Sindikata vojnih službenika i namještenika uvjeravaju da obrambena sposobnost zemlje neće biti ugrožena, jer MORH mora osigurati normalno funkcioniranje Oružanih snaga usprkos štrajku, no sve što u obrambenom sustavu nije nužno, neće funkcionirati.

Sindikalci očekuju velik odaziv oko 65.000 zaposlenih u državnim službama, iako je već počeo pritisak na zaposlene da ne sudjeluju u štrajku. Najavljuju da će protiv svakog rukovoditelja koji svojim djelatnicima bude uskraćivao pravo na štrajk podnijeti kaznenu prijavu.

Vlada je u međuvremenu donijela odluku o poslovima koji se ne smiju prekidati ni tijekom štrajka, no sindikati tvrde da ta odluka ne vrijedi, pa je se neće pridržavati.

"Vlada je zakasnila jer je odluku o minimumu funkcioniranja službi tijekom štrajka trebala donijeti u postupku mirenja zajedno sa sindikatima", kaže Ivica Ihas.

Također je odlučila da vrijeme provedeno u štrajku neće biti plaćeno, no sindikalci će osporiti i tu odluku, pozivajući se na presudu Ustavnog suda o zabrani diskriminacije te štrajkove liječnika i prosvjetnih djelatnika kojima je vrijeme štrajka plaćeno.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara