sindikati bi trebali 29. svibnja odlučiti hoće li štrajkati zbog izmjena zor-a

Sindikalni čelnici trebali bi na sastanku zakazanom za 29. svibnja odlučiti hoće li prihvatiti predložene izmjene Zakona o radu (ZOR) ili će među članstvom organizirati referendum o općem štrajku.

Izvršna tijela šest sindikalnih središnjica idućega tjedna razmotrit će što je postignuto u pregovorima o izmjenama ZOR-a i pratećih zakona u odnosu na zaključke svesindikalnog sabora, a čelnici središnjica danas su dogovorili za 29. svibnja zajednički sastanak na kojem će biti donijeta konačna odluka.

Svesindikalni sabor u organizaciji šest središnjica, koji je održan krajem veljače, zaključio je da će u slučaju drastičnog smanjivanja radničkih prava u novom ZOR-u sindikati raspisati referendum i organizirati opći štrajk.

Pregovori o ZOR-u završili su srijedu, a još nekoliko pitanja ostalo je sporno, poput broja zaposlenih kod malog poslodavca ili radničkih predstavnika u Nadzornim odborima privatnih tvrtki.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada, sindikati i poslodavci postigli su kompromis oko otkaznih rokova, otpremnina, rada na određeno vrijeme, agencija za privremeno zapošljavanje i rada kod kuće.

Otkazni rokovi će se prepoloviti, a otpremnine se neće smanjivati, osim radnicima s više od 20 godina staža koje će obeštetiti država.

Izmjene ZOR-a, kako je najavljeno iz Vladina Ureda za socijalno partnerstvom, bit će upućene u saborsku proceduru još ovoga mjeseca, a novi bi ZOR, zajedno s izmjenama pratećih zakona, trebao biti prihvaćen do 1. srpnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara