Sindikati će malo pregovarati s Vladom pa ako ne uspiju možda će i oni nekad na ulice

Foto: Ronald Goršić (Cropix)

"AKO NAŠI zahtjevi ne budu naišli na uvjerljivo prihvaćanje, ili ako budu odbijeni bez argumentiranih razloga, sindikati su odlučili pozvati članove na veliki svesindikalni prosvjed krajem ožujka ili početkom travnja. Do tada podupiremo mirne prosvjede koji za cilj imaju boljitak radnih ljudi i građana", stoji u današnjem priopćenju koordinacije hrvatskih sindikalnih središnjica kojeg potpisuju Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata, Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata, Ozren Matijašević iz Hrvatske unije sindikata, Mladen Novosel iz SSSH te Damir Jakuš iz URSH-a.

Sindikati kažu da podržavaju kritiku upućenu svim središtima društvene moći i kritički otklon od politike oba stranačka tabora, a sva lepeza socijalnih tegoba građana, moralnih posrtanja politike i svih neuspjeha hrvatskog društva artikulirala se u jednom zahtjevu, političke naravi, koji traži održavanje izbora.

Zahtjevi sindikata

"Sindikati su danas razmotrili sindikalni program društvenog i gospodarskog oporavka i zahtjeve koji iz njega proizlaze. Prvi zahtjevi će biti upućeni prema Vladi već  ovaj tjedan na sjednici GSV-a. Oni se tiču jednog od najtežih hrvatskih socijalnih i moralnih problema - neisplate plaća i uplate doprinosa", navodi se priopćenju sindikata.

Ostale mjere su : pronalaženje instrumenata za smanjivanje kamata, smanjenje stope poreza i doprinosa na dohodak; drastično povećanje poreza na bogate i ekstra imovinu; povećanje poreza na plaće bogatih; ukidanje povlaštenih mirovina i njihovo vraćanje pod opći propis; uklanjanje nelikvidnosti i neplaćanja u gospodarstvu; stimuliranje osobne potrošnje i destimuliranje štednje; restrukturiranje javne potrošnje; ukidanje bespovratnih potpora; eliminiranje rada na crno; oporezivanje financijskog kapitala; investiranje u staračke domove i vrtiće; povećavanje minimalne plaće; novi sustav odvjetničkih tarifa; reguliranje rada nedjeljom; daljnje ograničavanje rada na određeno vrijeme; promptna naplata svih poreza i doprinosa koje državni i privatni kapital duguje; unapređenje inovativne proizvodnje i istraživanja...

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara