Sindikati HZMO-a i HZZ-a prijete štrajkom ako ne dobiju kolektivne ugovore

SINDIKATI koji djeluju u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) i Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) zaprijetili su danas štrajkom ako poslodavac uskoro ne započne pregovore o kolektivnim ugovorima (KU) za te ustanove.

Ako do 17. siječnja ne počnu kolektivni pregovori, sindikati će pokrenuti postupak mirenja zbog kolektivnog radnog spora koji bi mogao dovesti do štrajka, upozoravaju tri sindikata HZMO-a i HZZ-a u pismu Vladi.

Sindikati su 24. i 26. studenog proveli referendum na kojem je većina zaposlenika dvaju zavoda iskazala spremnost da radi zaštite svojih gospodarskih i socijalnih interesa sudjeluju u štrajku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tražimo hitni socijalni dijalog s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva radi potpisivanja postojećih prijedloga KU za HZMO i HZZ, koji su dogovoreni i usuglašeni s ravnateljima tih zavoda".

Odluku hoće li se KU-i potpisati kao ugovori pojednih službi, aneksi Temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe ili "kućni" KU-i, sindikati prepuštaju poslodavcu, jer je nakon potpisivanja "strukovnog aneksa" za liječnike jasno da forma KU-a ovisi o domišljatosti poslodavca.

Ne pristajemo na ponovno razmatranje i uspoređivanje specifičnih uvjeta rada u zavodima s uvjetima rada u drugim javnim službama, budući da je to već učinjeno, a rezultati su ugrađeni u prijedloge KU-a za HZMO i HZZ, ističu sindikati u pismu Vladi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara