Sindikati kreću u nemoguću misiju: Prikupljamo 450.000 potpisa za referendum o ZOR-u

Tekst: I.Kri.
Foto: Damjan Tadić (Cropix)

ČELNICI pet sindikalnih središnjica danas su najavili kako kreću u misiju koja još nikome u Hrvatskoj nije pošla za rukom, a to je prikupljanje 450.000 potpisa za raspisivanje referenduma.

Sindikati žele raspisati referendum o novom prijedlogu Zakona o radu kojega su nazvali sramotnim i neprihvatljivima. Njihova akcija prikupljanja potpisa počinje 9. lipnja, a po zakonu u 14 dana moraju skupiti deset posto od ukupnog broja birača, što je oko 450.000 potpisa. U pomoć u skupljanju pozvali su i nevladine udruge.

Razgovarat će s Kosor tek kad povuče prijedlog ZOR-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najspornija točka novih promjena Zakona o radu je da se primjena prava iz kolektivnog ugovora ograniči na šest mjeseci od njihova isteka. To znači da bi nakon toga roka poslodavac sam mogao odrediti uvjete pod kojima će njegov radnik raditi. "Kolektivni ugovor najsnažniji je instrument osiguranja radničkih prava, a ova ga izmjena čini jednim od najslabijih", kazao je Vilim Ribić na konferenciji za novinare.

Sindikati su najavili i da će 14. lipnja održati Svesindikalni sabor na kojem će utvrditi svoje zahtjeve i ciljeve i razraditi potrebne aktivnosti koje bi trebale spriječiti "demontažu socijalne države" koju spremaju poslodavci i Vlada. Koordinator pet sindikalnih središnjica Ozren Matijašević je kazao da će s premijerkom Jadrankom Kosor razgovarati tek kada povuče "sramotni i nakaradni prijedlog ZOR-a".

Očekuju da će svi podržati referendum

Da bi se, pak, pojavili na bilo kakvim pregovorima s poslodavcima i Vladom, prije toga žele sastanak s Jadrankom Kosor. Potpise za raspisivanje referenduma ne očekuju samo od svojih članova i radnika već i od školaraca, studenata i umirovljenika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara