Sindikati odbili povišicu od tri posto za uhljebe, kažu da je premala

Sindikati odbili povišicu od tri posto za uhljebe, kažu da je premala
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

VLADA je ponudila povećanje osnovice plaća za dva posto od 1. siječnja i jedan posto od 1. srpnja, no sindikati su to glatko odbili jer to nikako ne zadovoljava potrebe zaposlenika  javnim službama, izvijestio je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić nakon pregovaračkog sastanka u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava.

Uhljebima, u koje, jasno, ne ubrajamo, vrijedne liječnike, učitelje i one koji doista rade svoj posao, povećanje od oko 3 posto u idućoj godini nije dovoljno. Sindikati na čelu s Ribićem su to glatko odbili. Ribić je inače ostao upamćen po tome što je kao predsjednik sindikata letio u biznis klasi.

"Upozorili smo da je to posljedica ekonomske politike koja stimulira sve samo ne javne službe, što je put upropaštavanja usluga koje se pružaju građanima - zdravstva, školstva, kulture i socijalne skrbi. To su sektori koji su itekako važni za kvalitetu života naših ljudi, a liječnici i medicinske sestre se iseljavaju, kao i djelatnici u školstvu koji to mogu, znanstvenici odlaze", rekao je Ribić novinarima.

Sve se manje govori o tome problemu, i predsjednica Republike je o tome zašutjela, iako ga je s pravom otvorila kao najvažniji nacionalni problem, ističe Ribić.

Ribić kaže da plaće ne mogu samo rasti gospodarstvu nego moraju i javnim službama

Poručio je da plaće ne mogu rasti samo u gospodarstvu, već paralelno i razmjerno i u javnim službama, inače će radnici u gospodarstvu ostati bez usluga javnog sektora.

Na taj smo način argumentirali našu poziciju, s time da smo upozorili na ograničenja koja ima ekonomska politika, što dovodi do kataklizimičkih kretanja kao što su iseljavanje, ekonomska zagušenost i niske stope rasta.

Vlada realno projicira niske stope rasta, jer ima okvire koji dolaze iz Bruxellesa, i s time ne može riješiti ni jedan nacionalni problem. Među njima je i 700.000 ljudi koji ovise o plaćama javnog sektora, koje priskrbljuje 250.000 njegovih članova, dodao je.

Upitan što dalje, Ribić je rekao kako čekaju izračune Ministarstva financija, jer je ministar Zdravko Marić rekao da trebaju napraviti kalkulacije, pa će realnije stanje imati za 10-ak dana, kada će ih pozvati na novi sastanak.

Prema nekim izračunima, ponuđeno povećanje na osnovicu od 5000 kuna donijelo bi rast plaće za oko 100 kuna.

Pavić kaže da će vidjeti mogu li im još nešto ponuditi

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić izvijestio je nakon sastanaka s predstavnicima sindikata javnih i državnih službi da su im ponudili povećanje osnovice plaća u idućoj godini za tri posto.

Dogovor je da ćemo se naći za dva tjedna kad će ministar financija Zdravko Marić napraviti analizu proračuna za ovu godinu i vidjeti imamo li unutar postojećih mogućnosti još nešto eventualno za ponuditi, rekao je Pavić novinarima.

S naše strane pregovaramo u dobroj vjeri, konstruktivno razgovaramo i razmjenjujemo mišljenja i u tome smjeru idemo dalje, dodao je Pavić.

Upitan ima li dovoljno proračunskih sredstava za sindikalne zahtjeve, jer tvrde da zaostaju više od 18 posto za plaćama u gospodarstvu, pa ih tri posto ne zadovoljava, Pavić je odgovorio kako imaju različite izračune.

Pitanje je tko koliko za kime zaostaje, što je pravedna cijena rada, a što su proračunske mogućnosti, i vidimo razlike u državnom i javnom sektoru. Vlada vodi cjeloviti u politiku i želi maksimalno izaći u susret unutar proračunskih mogućnosti, kaže Pavić.

Ove godine milijardu kuna više za plaće nego lani

Podsjetio je na prošlogodišnje šest postotno povećanje plaća, koje se prelilo na 2018., pa su ove godine dali milijardu kuna više za plaće državnih i javnih službenika nego lani, također su ugovorili božićnicu i regres od 480 milijuna kuna i prijevoz 150 milijuna kuna veći od planiranog.

To su sve okviri koje razmatramo i unutar ove godine, ali apsolutno želimo napraviti korak dalje. Vladina ponuda od tri posto povećanja plaća ide u tome smjeru, istaknuo je Pavić.

Sindikati očekuju novu ponudu

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša rekao je da se ukupnim povećanjem osnovice plaća za tri posto zapravo dolazi na razinu iz 2013., jer je tadašnja vlada smanjila koeficijente za tri posto.

Tek iduće godine, ako bi se dogovor realizirao, vratili bismo se na raznu plaća iz 2013. i to bi bila realizacija sporazuma koji su sindikati javnih i državnih službi potpisali te godine, a vezano na rast BDP, pojasnio je Pleša.

Vidjet ćemo na idućem sastanku kroz desetak dana je li to konačna ponuda, onda s njome idemo pred sindikalna tijela, pa će se vidjeti je li to zadovoljavajuće ili ne, najavio je Pleša dodavši kako je "minumum minimuma" vraćanje na razinu plaća iz 2013.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić rekao je da se pregovori nastavljaju i da idu u dobrom smjeru. Za sada je ponuda tri posto, za dva tjedna su novi pregovori i vjerujemo i nadamo se da će vlada izaći s novom ponudama, kaže Jagić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara