Sindikati prijete Vladi prosvjedima, općim štrajkom i prijevremenim izborima!

Foto: Davor Pongračić / Cropix

HRVATSKA vlada pokušava srušiti referendum za promjenu Zakona o radu - na tehnikalijama! Jadranka Kosor i njeni ministri su se svojski potrudili da pronađu rupe u zakonu koje bi im omogućile neodržavanje referenduma za kojeg je skupljeno više od 800.000 potpisa, što im je, kako sada stvari stoje, pošlo za rukom.

Mlakar: Potpisi su skupljeni protuzakonito

Vlada, naime, na današnjoj sjednici nije donijela odluku o raspisivanju referenduma, već je istu prepustila Saboru. U kojem HDZ i njegovi partneri imaju dovoljnu većinu da ga sruše referendum na izglasavanju. Objašnjenje ministra uprave Davorina Mlakara za ovakvu odluku je tvrdnja da su potpisi skupljeni protuzakonito!

Mlakar tvrdi kako mnogi potpisi birača nisu prikupljeni u vezanim knjigama (što propisuje zakon), već na listovima papira, a dodaje i da 300.000 birača nije potpisalo u svojoj izbornoj jedinici već u mjestima u kojima nisu boravili u vrijeme prikupljanja potpisa za referendum! Nakon što je već eliminirano 92.229 potpisa (60.967 zbog pogrešnog JMBG-a, 14.702 zbog višestrukog upisa, 9.482 zbog nečitkog upisa, a odbačen je i manji broj potpisa maloljetnika i stranaca), novo kresanje broja potpisa moglo bi biti dovoljno da se brojka spusti ispod granice od 450.000 potpisa, koliko je potrebno za raspisivanje referenduma!

Karamarko u 40 dana analizirao više od 800.000 potpisa?!

Svoj doprinos "miniranju" referenduma o ZOR-u dao je i ministar Tomislav Karamarko, koji kaže da je 11,13 posto prikupljenih potpisa (oko 90.000) ispisano istim rukopisom! Jedino što Karamarko nije objasnio jest kako je policija u 40 dana uspjeli ispitati više od 800.000 potpisa da bi to utvrdili. Stoga, poentirali su Mlakar i Karamarko, ako se otpišu svi dvojbeni potpisi, ostaje ih tek 300.000, što nije dovoljno za referendum.

Vlada je pronašla svoju "dlaku u jajetu" koja im je potrebna da sabotiraju referendum, ali Jadranka Kosor nije željela do kraja iznijeti vrući krumpir. U pokušaju da opere ruke od "torpediranja" ove akcije sindikata, Kosor je konačnu odluku o održavanju referenduma prebacila na Sabor objasnivši kako "Vlada ne želi donositi nikakve zaključke".

Sever: Očito smo dirnuli u sujetu Vlade

"Brojem prikupljenih potpisa očito smo kod Vlade dirnuli u sujetu, koja je nadvladala razum. Njihova sujeta nije mogla podnijeti takav broj potpisa", komentar je sindikalista Krešimira Severa na pokušaj Kosorice i njenog kabineta da sabotiraju referendum. Sever je Vladi poručio kako oni i nisu tražili mišljenje od njih, već od sabora.

"Vlada nije pozvana tako nešto komentirati. Oni su jedna od strana, mi smo potpise skupljali protiv prijedloga njihovog zakona", kaže Sever i naglašava kako sindikati i dalje očekuju odgovor od Sabora. Ukoliko referendum ne bude raspisan, najavljuje Sever, sindikati će se znati izboriti za svoja prava: na ulici, ako je potrebno.

Prosvjed, štrajk ili prijevremeni izbori!

"Ljudi su ionako nezadovoljni, a ovakvim ponašanjem nam Vlada samo ide u prilog i osigurava još veću podršku", kaže Sever i naglašava kako su slične "igre i igrice" sindikati očekivali kad su krenuli u prikupljanje potpisa, stoga su već razmišljali i o različitim scenarijima kao odgovor na moguće sabotiranje referenduma.

"Hoće li to biti prikupljanje potpisa za prijevremene izbore, opći štrajk ili veliki prosvjed, dogovorit ćemo na razini pet sindikalnih središnjica", rekao je Sever u razgovoru za Index.

Znanstvena fantastika je da su sindikati lažirali potpise

Sever ističe kako su Vladini argumenti kojima se u pitanje dovodi pola milijuna prikupljenih potpisa apsurdni. "Mi nismo mogli legitimirati svakog tko je dao potpis, niti provjeriti je li ga dao na jednom ili dva mjesta. Nismo mogli provjeriti niti je li netko upisao roditelja, supružnika, prijatelja... Ali skupljeno je previše potpisa da bi se to dovodilo u pitanje", kaže Sever.

Na Karamarkove tvrdnje kako je grafološka analiza utvrdila da je oko 90 tisuća potpisa napisano istim rukopisom, Sever odgovara da takva optužbe graniče sa znanstvenom fantastikom. "Nitko od sindikata nije baratao ničijim JMBG-ovima, da bi mogli lažirati listu", kaže Sever i poručuje Karamarku da policija nazove sve ljude za koje tvrde da su potpisali istim rukopisom i pitaju ih podržavaju li referendum.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara