Sindikati se posvađali: "Jadna je organizacija koja se boji svojih članova"

Sindikati se posvađali: "Jadna je organizacija koja se boji svojih članova"
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

ČINI se da nisu svi sindikati složni oko odluke da se o novoj ponudi vlade ne glasa na referendumu. To je, podsjetimo, bio slučaj nakon prethodne ponude vlade, a koju je velika većina članova sindikata odbila.

No, za ono što je vlada ponudila jučer, odnosno što će biti dogovoreno danas, neće se glasati. Najavio je to jutros Vilim Ribić.

"Sindikat hrvatskih učitelja i sindikat srednjih škola danas će imati sastanke svojih središnjih sindikalno-političkih tijela i oni će donijeti odluku o ponudi. Sindikat znanosti i visokog obrazovanja će o tome raspravljati na Vijeću.

Neće se odlučivati više na referendumu svih članova jer je referendum sve rekao. Ne moramo ići na referendum. Nema nikakvog razloga ponovno jer bi to produljilo štrajk", rekao je u razgovoru za N1 čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić.

"To nije bio uvjet Vlade, već je to logika situacije. Mi znamo što nam je raditi jer nam je to referendum rekao", dodaje.

Sindikat Preporod: Jadna je ona organizacija koju može ugroziti izjašnjavanje članova

U barem jednom velikom sindikatu, sindikatu Preporod, s tim se ne slažu.

"Sindikat Preporod je jedan od prvih sindikata u sustavu javnih službi koji je uveo standard propitivanja svog članstva po svim važnim pitanjima za njegov boljitak. Mi u Preporodu smatramo da je jadna svaka ona organizacija koju može ugroziti izjašnjavanje njenih članova o pitanju koje se na te članove izravno odnosi, stoga ćemo na tom standardu ustrajati i dalje.

Posljedica je to naše dosljednosti i opredjeljenja da nam je, kada su u pitanju najvažnija pitanja koja se odnose na naše članove, njihova volja ispred volje tijela ili predsjednika sindikata. Izjašnjavanjem naših kolegica i kolega, mi u sindikatu Preporod, najvećem sindikatu na području naše županije, pokazujemo svoju dosljednost i demokratičnost, a u daljnjem nastavku pregovora i sudjelovanjem u štrajku borbenost i ustrajnost u nastojanju da izborimo plaće primjerene složenosti i važnosti posla koji obavljamo", kazao je za Dubrovački vjesnik Antun Vidak iz sindikata Preporod.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara