Sinj - kiše napunile akumulacije i usporile poljoprivredne pripreme

Obilne kiše kojih je u posljednja 24 sata u cetinskom kraju palo više od 100 litara po metru četvornom, te topljenje snijega na okolnim planinama bitno su povećali međudotok Cetine kao i punjenje akumulacija Peruča i Buško blato te su istodobno prouzročili plavljenja dijelova okolnih polja.

Tako u Peruču svake sekunde dotječe 200 prostornih metara vode pa je ostalo svega 145 centimetara da voda dođe do samoga vrha brane. Protok kod Trilja premašio je količinu od 350 prostornih metara vode u sekundi što je za oko 150 više od potreba za rad punim kapacitetom svih nizvodnih hidroelektrana- "Đala", "Zakučca" i "Kraljevca".

Potrošnja struje u Dalmaciji ovih je dana pala na 10 milijuna kilovatsati dnevno, a proizvodnja se kreće oko 15 milijuna kilovatsati. Moglo bi se proizvoditi i više, ali kad bi se struja imala komu prodati, kažu u Dispečerskoj službi HEP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osim što su obilne kiše povoljno utjecale na hidroenergetske prilike, one su izazvale probleme na poljoprivrednim površinama. Tako je došlo do plavljenja dijelova Sinjskog, Hrvatačkog i Vrličkog polja gdje se na nekoliko mjesta izlila i Cetina.

Zbog toga su usporene pripreme za sjetvu koje su prije kiša bile u punom jeku.

(Hina) xbper yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara