Sinj: Ministarstvo poljoprivrede liječit će životinje zaražene Q-groznicom

MINISTARSTVO poljoprivrede odlučilo je da će na vlastiti trošak pristupiti liječenju životinja zaraženih Qgroznicom u mjestu Gali kod Sinja, umjesto da ih eutanizira.

"Da se Q-groznica pojavila samo u selu Gali, gdje je prvo otkrivena, išli bismo na eutanaziju zaraženih životinja, ali budući da se pojavila na više međusobno nepovezanih područja u Hrvatskoj, eutanazija ne bi značila i iskorjenjivanje bolesti", izvijestila je danas Branka Šošić, viši državni veterinarski inspektor u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva.

Dodala je da je Q-groznica evidentirana u četrdesetak stada.

Pojasnila je da u takvim okolnostima eutanazija ne bi pridonijela iskorjenjivanju bolesti, ali bi imala utjecaja na smanjenje stočnog fonda.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zato je liječenje uz provođenje drugih akcija, primjerice edukaciju svih stočara o zoohigijenskim mjerama koje su najsupješnije u sprječavanju te bolesti, jedino ispravno i najbolje rješenje", kazala je inspektorica Šošić.

Q-groznica pojavila se na ovcama u Gali pokraj Sinja početkom veljače ove godine, a od nje je oboljelo i uspješno izliječeno i nekoliko stanovnika toga sela.

Prvobitna odluka Ministarstva poljoprivrede bila je da će zaražene ovce i koze biti eutanizirane, a vlasnicima nadoknađena šteta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara