Sinovi ubijene novinarke: Malta je zemlja straha, nepovjerenja, kriminala i korupcije

Sinovi ubijene novinarke: Malta je zemlja straha, nepovjerenja, kriminala i korupcije

Foto: Hina

MALTEŠKI premijer Joseph Muscat odbacio je tvrdnje sinova ubijene novinarke  Daphne Caruane Galizie da je Malta zemlja kojom "dominiraju strah, nepovjerenje, kriminal i korupcija".

"Definitivno nije. No, ne želim srljati u komentare o tvrdnjama i izjavama sina koji je u žalosti. Da sam ja pronašao svoju majku izmasakriranu u bombaškom napadu, vjerojatno bih bio rekao puno gore stvari", kazao je Muscat.

Podmetnuta bomba

Galizija, 53-godišnja istraživačka novinarka i blogerica, ubijena je u ponedjeljak u eksploziji bombe podmetnutoj u njezin automobil, tek nekoliko metara od svog doma.

Bila je veliki kritičar Muscatove vlade i stekla je brojno čitateljstvo, kako na Malti tako i u inozemstvu.

Matthew Caruana, jedan od trojice sinova ubijene novinarke, tu je tvrdnju objavio na svom Facebook profilu, uz potpise dvojice ostale braće.

Panama papers

Njihova majka je objavljivanjem tekstova o tzv. panamskim dokumentima - skandalu u kojem su bila umiješana dva člana malteške vlade - pridonijela prijevremenim izborima u lipnju.

Premijer Muscat je ponudio nagradu za bilo koga tko ima informaciju o tom ubojstvu, no sinovi su to odbili i pozvali ga na ostavku, istaknuvši da bi trebao preuzeti političku odgovornost za prvo takvo ubojstvo novinara na Malti od 1964.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Caruana Galizia cijele prošle godine objavljivala je članke o navodnoj korupciji, u koju su uključeni Muscat i njegovi suradnici. Objavila je i članak da je supruga malteškog premijera Michelle dobila milijun dolara od kćeri azerbajdžanskog predsjednika preko odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca, koja je registrirana u Panami i koja je postala svjetski poznata nakon objave "panamskih dokumenata".

Objavom "panamskih dokumenata" otkriven je jedan od najvećih svjetskih korupcijskih skandala u povijesti. Riječ je o internim dokumentima tvrtke Mossack Fonseca, koja je služila kao golema praonica novca.

Zaštita novinara

Policija vjeruje da je bomba koja je ubila poznatu novinarku bila postavljena ispod automobila i da je daljinski aktivirana.

"Prikupljeni dokazi upućuju da je bomba bila postavljena ispod vozila i aktivirana daljinskim upravljačem", kazala je glasnogovornica vlade.

Europski parlament sljedeći će tjedan, potaknut tim događajem na Malti, raspravljati o zaštiti novinara i slobodi medija u toj zemlji.

Parlament će u utorak održati raspravu o "zaštititi novinara i obrani slobode medija na Malti", kaže se u nacrtu dnevnog reda usvojenom u četvrtak.

"Malta je Meka za one koji peru novac i izbjegavaju plaćanje poreza", rekao je europarlamentarac Zelenih Sven Giegold.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara