Širi se računalni virus Hitler: Ukoliko ne uplatite novac, nestaju sve vaše datoteke

Širi se računalni virus Hitler: Ukoliko ne uplatite novac, nestaju sve vaše datoteke

Screenshot: YouTube

STRUČNJACI za računalnu sigurnost upozorili su na novu prijetnju po sigurnost vaših datoteka - Hitlerovu. Naime, radi se o računalnom virusu koji ne kriptira datoteke u računalu, već ih obriše pa stručnjaci vjeruju da se radi o djelu relativno neupućenih hakera, piše Security Affairs.

Računalna iznuda jedna je od najproširenijih prijetnji koje ugrožavaju korisnike interneta, dok cyber kriminalci na taj način odlično zarađuju. Kako bi uklonili maliciozni program, hakeri traže uplatu određenog novčanog iznosa. U posljednje vrijeme takav se program širi s Hitlerovim likom.

U trenutku kad se računalo zarazi tim virusom, na zaslonu se pojavljuje slika Adolfa Hitlera s porukom u kojoj se korisniku javlja kako su mu svi dokumenti zaključani. U zamjenu za njih, traži se uplata od 25 eura, odnosno kupovina Vodafone kartice.

Stručnjaci su primjetili i da je riječ iznuda (ransomware eng.), napisana pogrešno "ransonware". Ukoliko i vaše računalo zarazi ovaj virus, uz lik Hitlera vidjet ćete i sat koji odbrojava 60 minuta. Ukoliko novac nije isplaćen dok one isteknu, računalo se ruši. Pri ponovnom podizanju sustava svi dokumenti iz korisničkog profila žrtve su obrisani.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara