Sirijska oporba želi zaustaviti zračne udare na Islamsku državu zbog civilnih žrtava

Sirijska oporba želi zaustaviti zračne udare na Islamsku državu zbog civilnih žrtava

Foto: FAH

ČELNIK sirijske oporbe zatražio je u četvrtak prekid zračnih udara koalicije protiv Islamske države (IS) predvođene SAD-om, a militanti su pozvali na prosvjed zbog smrti desetaka civila u napadu koalicijskih zrakoplova kod džihadističkog uporišta u Siriji.

Najmanje 56 civila, među kojima brojna djeca djeca ubijeno je u utorak u udarima koalicije blizu uporišta IS-a Minbedža, objavio je u srijedu Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Predsjednik oporbene Sirijske nacionalne koalicije Anas al-Abdah rekao je da zračne udare treba obustaviti do okončaja istrage i upozorio da bi ubijanje civila moglo "opravdati novačenje članova terorističkih organizacija".

"Važno je ne samo da istraga rezultira promjenom procedura za buduće operacije, nego i da se kazne svi odgovorni za tako velika kršenja pravila", napisao je Abdah u pismu ministrima vanjskih poslova članica koalicije protiv IS-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki ministar obrane Ash Carter izjavio je u srijedu da će američke snage istražiti taj incident.

Sirijski militanti istovremeno su u četvrtak pozvali na nedjeljni prosvjed u čitavom svijetu pod sloganom "Minbedž istrebljuju".

"Tražimo od svih Sirijaca, nez obzira na njihovu političku pripadnost ili vjeroispovijest te od svih slobodnih naroda da izraze svoju solidarnost u nedjelju 24. srpnja s našim opustošenim gradom", napisali su militanti na Facebooku.

Taj je poziv odgovor "na masakr koji su počinili koalicijski zrakoplovi", ističe se u objavi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara