Sirijska vojska bacala bojler-bombe na grad Deru

Sirijska vojska bacala bojler-bombe na grad Deru
Ilustracija: EPA

HELIKOPTERI sirijske vlade su prvi put u godinu dana bacali bojler-bombe na grad Deru na samom jugu države, otkrili su pobunjenici i ratni promatrači.

Uz bojler-bombe napunjene eksplozivom helikopteri su izbacivali i letke na kojima piše da vojska stiže i poziva se ljude da "izbace teroriste kao što su to učinila njihova braća u Istočnoj Guti", tvrde izvori. 

Ta je regija politički osjetljiva jer se nalazi u blizini granice s Izraelom i Jordanom i jer u njoj postoji "deeskalacijska" zona koju su dogovorile Sjedinjene Države, Jordan i Rusija kao saveznica sirijske vlade. 

Kršenje dogovora

Washington je upozorio sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i njegove ruske saveznike da će reagirati na kršenje dogovora, no pobunjenici kažu da im je rečeno da ne očekuju američku vojnu pomoć. 

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova je u Moskvi rekao da se ruski dužnosnici nadaju uskoro razgovarati o situaciji na jugozapadu Sirije s američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Johnom Boltonom i odvojeno s Jordanom, prenosi novinska agencija RIA. 

Asad se okrenuo sjeverozapadu nakon što je ranije ove godine protjerao pobunjenike iz posljednjih enklava u zapadnoj Siriji, uključujući Istočnu Gutu u blizini Damaska. 

Deraa je jedna od preostala dva područja pod kontrolom pobunjenika, uz provinciju Idlib na granici s Turskom na sjeverozapadu. Deraa je bila centar početka pobune protiv Asada 2011. i godinama je podijeljena na vladin i pobunjenički sektor. 

Nedavne borbe u regiji usredotočene su na grad Busr al-Harir koji će se, ako padne, podijeliti na dva dijela. Provladine novine al-Watan pišu u ponedjeljak da je vojska ušla u grad. 

Glasnogovornik pobunjenika koji se bore pod zastavom Slobodne sirijske vojske (FSA) Abu Šaima tvrdi da je napredak sirijske vojske zaustavljen. 

U nedjelju je u Busr al-Hariru pogođen medicinski centar, uzrokujući veliku štetu, no nitko nije stradao. Od početka bombardiranja 19. lipnja poginulo je oko 30 ljudi, prenosi Sirijski opservatorij za ljudska prava. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara