Sirijski pobunjenici tvrde da su opet osvojili strateški grad, Rusi demantiraju

Sirijski pobunjenici tvrde da su opet osvojili strateški grad, Rusi demantiraju
Ilustracija: EPA

SIRIJSKI pobunjenici koje podupire Turska danas su objavili da su ponovno osvojili strateški grad Saraqib u prvom većem obratu u ofenzivi sirijske vojske koju podupire Rusija.

Prije tri tjedna sirijska opozicija izgubila je strateški sjeverozapadni grad, u kojem se spajaju dvije glavne autoceste, u napredovanju sirijske vojske i njezinoj namjeri osvajanja posljednje velike regije pod kontrolom pobunjenika nakon devet godina rata.

Turska je poslala tisuće vojnika u sirijski Idlib i izvršila invaziju bez presedana kako bi podržala pobunjenike protiv ofenzive sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Gotovo milijun Sirijaca prebjeglo je u posljednja tri mjeseca u najvećem egzodusu od početka rata.

Rusi tvrde da to nije istina

"Grad Saraqib je potpuno oslobođen od Asadovih bandi", rekao je Naji Mustafa, glasnogovornik pobunjeničke koalicije Nacionalna fronta za oslobođenje.

Ruski vojni izvor to je demantirao, javljaju ruske novinske agencije. Tvrdi da su sirijske vladine snage uspješno odvratile pobunjenički napad na grad.

Vladine snage zauzele su oko 60 područja u južnom Idlibu i susjednu pokrajinu Hamu u posljednja tri dana, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Očekuju se novi mirovni pregovori turskih i ruskih dužnosnika u Ankari. Raniji pregovori u Ankari i Moskvi nisu polučili značajniji napredak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara