Sisačka Željezara: Potpisanim ugovorom ruski partner zadržava 1700 radnika i pokreće proizvodnju 1. ožujka

TVRTKA "Conares Trading" iz Zuericha u Švicarskoj u ime metalurškog kombinata "Mečelj" iz ruskog grada Čeljabinska od danas je novi vlasnik Željezare "Sisak" d.d. u stečaju.

Ruski partneri obvezali su se zadržati svih 1700 radnika Željezare, preuzeti ugovore o radu za sve Željezarine radnike, da u idućih pet godina ne mogu prodavati imovinu Željezare te najavili da će 1. ožujka početi proizvodnju.

Ugovor o prodaji danas su u upravnoj zgradi Željezare u Sisku u ime novih vlasnika svečano potpisali predsjednik ´Conares Tradinga´ iz Švicarske Vladimir Iorich, novi direktor Željezare Nassibulla Muhatdinov i zamjenica stečajnog upravitelja Blanka Andučić. Stečajni upravitelj Ilija Marić kupoprodajni ugovor potpisao je prije toga u bolnici na Svetom Duhu gdje se liječi.

Predsjednik ´Conares Tradinga´ Iorich zahvalio je županu Đuri Brodarcu i predsjedniku Stjepanu Mesiću na potpori njihovu dolasku u Željezaru. ´Nismo došli praznih ruku. Za to smo da se što prije počne raditi, proizvoditi i zarađivati´, rekao je Iorich. Najavio je da će proizvodnja početi za tjedan dana, postupno od pogona do pogona te da će polovicom ožujka iz ´Mečelja´ stići desetak tona metala dostatnih za redovitu proizvodnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Novi direktor Željezare Muhatdinov na konferenciji za novinstvo izvijestio je da 20. veljače dio radnika treba doći na posao, istaknuvši da broj radnika koji će prvi biti pozvani na posao zavisi od plana i dinamike puštanja u rad energetskih i ostalih pogona. Kanimo 1. ožujka u rad pustiti elektropeć i tzv. konti-lijev te dati posao za svih 1700 radnika, koji će raditi po starim ugovorima o radu, rekao je Muhatdinov. Kako je rekao, ´Mečelj´ je dao petgodišnje koorporativno jamstvo vlasnika ´Conares Tradingaa´ i za isplatu plaća radnicima u roku od šest mjeseci ako tvornica zbog ´Mečelja´ ili ´Conares Tradinga´ obustavi rad. Istaknuo je da je riječ o čvrstu jamstvu i da se radnici ne moraju bojati za plaće ako se obustavi proizvodnja. Do rujna ove godine ´Conares Trading´ povećat će temeljni kapital Željezare do osam milijuna dolara, najavio je Muhatdinov, istaknuvši da će u modernizaciju uložiti oko 30 milijuna dolara.

Na pitanje zašto ´Mečelj´ nije dao bankovna jamstva za kupnju Željezare, Iorich je odgovorio ´da nije bit u tome koliko stoji jamstvo, nego u tome što bi kod banke bilo zamrznuto šest milijuna eura´. Ustvrdio je da je ´´Mečelj´ mogao dati takvo jamstvo, ali da to nema ekonomske logike, da je bolje za taj novac kupiti sirovine za proizvodnju´ te da se jamstvima ne mogu proizvoditi cijevi´.

Potpisivanju ugovora među inima su nazočili Predsjednikov savjetnik Dubravko Radošević, župan Brodarac, sisački gradonačelnik Dinko Pintarić i članovi Željezarine Korodinacije sindikata s povjerenicima Matom Somićem i Ivicom Kendom na čelu. Predstavnicima novog vlasnika u ime lokalne zajednice zahvalio je župan Brodarac, a svečanosti su nazočili i predstavnici ruskog veleposlanstva u Hrvatskoj. Pojedini članovi Koordinacije, nezadovoljni ugovorom, rekli su da ´proizvodnja neće početi dok novi vlasnik i direktor ne sjednu s Koordinacijom i dogovore se o načinu rada´. Mile Kondić rekao je da Koordinacija traži da u ´novom poslovodstvu ne može ostati nitko iz starog jer su oni i doveli tvornicu u ovakvo stanje´.

Glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Remont Capragu Ivica Radošević zapitao je što će biti s tim poduzećem i oko 270 radnika, koji nisu primili minimalne plaće za prosinac zbog blokirana žiro-računa te, kako je rekao, nesposobnosti i neodgovornosti Uprave i direktora Drage Pejića. Pri tomu je zatražio njegovu odgovornost i opoziv.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara