Sisak: najmoprimci 451 stana željezare nezadovoljni odlukom o pojedinačnoj prodaji stanova

Najmoprimci 451 stana sisačke Željezare d.d. prosvjedovat će, bude li potrebno i na sisačkom Novom mostu kao u studenom prošle godine, ako se ne promijeni odluka stečajnog upravitelja Ilije Marića o pojedinačnoj prodaji stanova, izjavili su danas na konferenciji za novinstvo predsjednik Društva za zaštitu najmoprimaca sisačke Željezare Zlatko Gajdek i glavni povjerenik Podružnice Hrvatskog sindikata metalaca Hrvatske udruge sindikata (HUSa) Ivica Kenda.

Od stečajnog upravitelja i Stečajnog vijeća Trgovačkog suda u Sisku zahtijevaju da im se omogući otkup stanova kao i radnicima bivše Željezare do 1995.

Sindikalni povjerenik Kenda napomenuo je da je riječ o 451 stanu u vlasništvu Željezare u stečaju, u kojima su prije živjeli građani srpske nacionalnosti koji su otišli iz Hrvatske, kao i prognanici i izbjeglice. Ocijenio je da je prodaja tih stanova i socijalno, ali i političko pitanje, te su zatražili potporu vodstva grada Siska, Sisačko-moslavačke županije i saborskih zastupnika sa sisačko-moslavačkog područja. "Riječ je o sudbini ne samo 451 stanara nego o više tisuća ljudi koji nemaju kamo ako ih se prodajom iseli iz sadašnjih stanova", upozorio je Kenda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik Društva za zaštitu najmoprimaca Zlatko Gajdek prozvao je stečajnog upravitelja Iliju Marića da "ih je prevario, jer je najprije govorio da će se svi stanovi prodavati u paketu, a onda je odlučio o pojedinačnoj prodaji stanova". Najavio je da će Društvo zaštititi svoje članove budu li iseljavani iz stanova, a ako bude trebalo, organizirat će i prosvjede kao prošle godine.

Stečajni upravitelj Marić rekao je da je odluka o pojedinačnoj prodaji stanova donesena na temelju zakonskih obveza i propisa, da su ju donijeli Stečajno vijeće Trgovačkog suda u Sisku i Vjerovnički odbor Željezare te da ju on mora provesti.

(Hina) malj dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara