Sisak: Počela proizvodnja cijevi na "proizvodnoj liniji teške pruge"

U ŽELJEZARA Sisak, koju je 17. ožujka preuzeo ruski "Mečelj", danas je počela proizvodnja cijevi na "proizvodnoj liniji teške pruge" pogona Valjaonice bešavnih cijevi (VBC).

Glavni direktor "Mečelj Željezare" d.o.o. Nasibulla Mukhatdinov izjavio je da je u tom pogonu na rad pozvano 447 radnika, dok u cijeloj Željezari danas radi 1500 od ukupno 1700 radnika koje je kupnjom preuzeo novi vlasnik.

Mukhatdinov je izvijestio da se pokretanje proizvodnje ostvaruje po planu. Za manje od mjesec dana od preuzimanja Željezare, nakon pola godine zastoja, pokrenuta je proizvodnja električne peći u pogonu Čeličana, obnovljen je rad šavne valjaonice, danas je počela raditi teška pruga pogona Valjaonice bešavnih cijevi, u svibnju će početi proizvodnja u pogonu Hladna prerada, a u lipnju će raditi cijela Željezara i svih njezinih 1700 radnika, naveo je Mukhatdinov.

Željezara je, po njegovim riječima, do sada proizvela 1200 tona šavnih cijevi i, na ime ugovorene proizvodnje, "Mečelj Željezari" prošloga je petka, 11. travnja, uplaćen predujam od 130 tisuća eura. Uz uspješno pokretanje proizvodnje, Mukhatdinov je kao uspjeh iznio i to da je u petak, 11. travnja, "Mečelj Željezara" radnicima, koji su radili od 17. ožujka do kraja mjeseca, isplatila pune plaće i troškove prijevoza, za što je ta tvrtka izdvojila i isplatila pola milijuna eura. Sutra će, najavio je Mukhatdinov, iz Željezare prema domaćim kupcima krenuti prvi kamion s gotovim proizvodima.

Mukhatdinov je odbacio nedavne izjave predsjednika Hrvatske udruge sindikata (HUS) Zdenka Mučnjaka da nije razgovarao s predstavnicima željezarine HUS-ove sindikalne podružnice. "Do sada sam se sa sindikatima sastao osam puta i dogovorili smo se kako ćemo raditi i surađivati. Smatram da između mene i sindikata nema ničega spornoga", naveo je Mukhatdinov.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenuo je da je još u siječnju rekao predstavnicima obiju željezarinih sindikalnih podružnica da mu predaju prijedlog kolektivnog ugovora, ali ga oni još nisu dostavili. Kada dostave taj prijedlog, počet ćemo pregovore, u interesu svih zaposlenih i Željezare, iznio je.

Direktor Poslovnog centra VBC-a Slavko Valešić podsjetio je da stroj "pilger" do danas nije bio u pogonu 199 dana, najavivši da je plan da do kraja godine proradi i proizvodna linija srednje pruge. Najavio je da će se pozvati još 20 do 40 radnika za pripremu te proizvodne linije.(Hina) malj dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara