Sisak- prijavljeno sedam krivotvoritelja novčanica ukupne vrijednosti 22,5 tisuće kuna

Policijska uprava sisačkomoslavačka kazneno je prijavila sedam osoba s područja Siska, Petrinje i Lekenika, u dobi između 17 i 28 godina, zbog 12 slučajeva krivotvorenja novca ukupne vrijednosti 22.500 kuna i drugih protuzakonitih radnji, izvijestio je načelnik Marijan Tomurad.

Policijski službenici prošlih su dana, prema Tomuradovim riječima, provodili kriminalističku obradu nad više osoba s područja Siska, Lekenika i Petrinje zbog sumnje u krivotvorenje novca. Kriminalističkom obradom nad 20-godišnjakom, s prebivalištem u Lekeniku, utvrđeno je, kako je priopćio Tomurad, da je 11. siječnja o.g. od 28-godišnjeg Siščanina pribavio krivotvorene novčanice u apoenima od 200 i 500 kunan, koje su imale isti serijski broj, ukupne vrijednosti 17.000 kuna.

Veći dio krivotvorenih novčanica zadržao je za sebe, 1400 kuna u krivotvorenim novčanicama predao je maloljetniku iz Lekenika, dok je 4800 kuna predao 23-godišnjaku iz Petrinje. Utvrđeno je da je 28. siječnja, u društvu s maloljetnikom, predao jednu krivotvorenu novčanicu od 200 kuna i jednu od 500 kuna dvojici Siščana, koji su u jednom ugostiteljskom objektu u Sisku pokušali platiti račun novčanicom od 200 kuna, ne znajući da je ona krivotvorena. Kada ih je konobar upozorio na to, događaj su prijavili policiji, koja je odmah poduzela radnje na otkrivanju počinitelja, rekao je Tomurad.

Na temelju naloga istražnog suca Županijskog suda u Sisku, policija je pretražila osobe, domove i vozila više osoba kod kojih su pronađene krovotvorene novčanice u različitim aponeima, a kod nekih opojna droga i različite vrste ilegalnog oružja i naoružanja .

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jednom 23-godišnjaku iz Siska oduzeta je i informatička oprema, a pretragom računala policijski su stručnjaci u pisaču pronašli pet neobrađenih listova s po tri otisnuta naličja novčanice od 200 kuna.

Obradom tih kažnjivih djela policija je, iznio je Tomurad, utvrdila da je riječ o krivotvorenim novčanicama ukupne vrijednosti 22.500 kuna. Policija je pronašla i oduzela ukupno 15.100 kuna, jedna novčanica od 500 kuna stavljena je u optjecaj na području Zagreba, dok su ostale novčanice uništene. Svi počinitelji prijavljeni su zbog krivotvorenja novca, dvojica i zbog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari, jedan zbog zlouporabe opojnih droga, a jedan i zbog izradbe, nabavljanja, posjedovanja, prodaje ili davanja na uporabu sredstava za krivotvorenje.

Protiv maloljetnog počinitelja podnijet će se posebno izvješće sisačkom Općinskom državnom odvjetništvu za mladež. Istražni sudac Županijskog suda pustio je kazneno prijavljene osobe, nakon saslušanja, da se brane sa slobode.

(Hina) xzmalj yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara