Sisak: Radnici Željezare sutra će održati novi prosvjed

Sisak: Radnici Željezare sutra će održati novi prosvjed
KOORDINACIJA sindikata za opstojnost Željezare Sisak, koja zastupa 1.970 radnika Željezare i njenog poduzeća Remont Caprag, održat će sutra u pet minuta do dvanaest (11,55 sati) novi skup zaposlenika, na glavnom ulazu u tvornicu.

Predstavnici Koordinacije izvijestit će radnike o razgovoru o daljnjoj sudbini i radu Željezare u Vladinom uredu za socijalno partnerstvo 27. studenoga te o poteškoćama u isplati listopadskih plaća, najavio je u ime Koordinacije glavni povjerenik Podružnice Sindikata metalaca Hrvatske Mato Somić.

Skupu zaposlenika bit će, kako je najavio, nazočan i stečajni upravitelj Ilija Marić koji će ih izvijestiti o dosadašnjem tijeku stečaja i postupku izbora novog strateškog partnera i kupca Željezare.

Predstavnik željezarine sindikalne Koordinacije Mato Somić, uoči sutrašnjeg skupa zaposlenika, izjavio je da radnici Željezare i Remont Capraga i dalje traže da Vlada osigura minimalne plaće do ulaska strateškog partnera i novog vlasnika u poduzeće, te da radnici ne završe kao nezaposleni na Zavodu za zapošljavanje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Tražimo da se do ulaska strateškog partnera organizira proizvodnja u pojedinim pogonima i da se što prije obnovi proizvodnja i poslovanje´, rekao je Somić.

Sindikalna Koordinacija nezadovoljna je što im Vlada nije osigurala plaću za listopad do kraja studenoga, kao što je 7. studenoga obećao potpredsjednik Vlade Linić, te što nije osigurala punu, već minimalnu listopadsku plaću, zbog čega je Gradsko poglavarstvo Siska prošlog petka, 29. studenoga, Željezari Sisak d.d. u stečaju dalo kratkoročnu pozajmicu od 2,8 milijuna kuna za isplatu punih listopadskih plaća.

Prema riječima glavnog povjerenika Podružnice SMH željezarinog poduzeća Remont Capraga Ivice Radoševića, punu plaću za listopad dobilo je samo 50-ak od 270-ak radnika tog poduzeća. Radošević je istaknuo da je Remont Caprag u štrajku od 2. listopada, ali da je pune plaće, osim radnika koji su za vrijeme štrajka radili na održavanju postrojenja, dobilo i 20-ak radnika koji su štrajkali, zbog čega će Sindikat tražiti odgovornost direktora poduzeća Drage Pejića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara