Sisak: Sindikat EKN-a o stanju u tvrtki Herbos

Predsjednik Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala (EKNa) Ivan Tomac danas je na konferenciji za novinstvo u Sisku izjavio "da su povjerenici sindikata i zaštite na radu, te predstavnici radničkog vijeća u tvrtki Herbos u Sisku izloženi velikim pritiscima poslovodstva i vlasnika, čiji je cilj onemogućiti rad sindikata u tvornici".

"Radnici su, nakon što je poslodavac jednostrano i prije roka, bez suglasnosti radničkog vijeća i povjereništva sindikata, u lipnju ove godine raskinuo kolektivni ugovor i 70 od 276 radnika proglasio tehnološkim viškom, ustrašeni za radna mjesta i egzistenciju, a poslodavac to, uz podršku politike, vješto koristi", naveo je Tomac.

Sindikat EKN-a se, uz razumijevanje i pomoć Grada Siska, uspio izboriti da se pri otpuštanju 70 radnika poštuje socijalna klauzula i uspio je od otkaza zaštititi radnike koji bi otkazom postali socijalni slučajevi, hrvatske branitelje i invalide Domovinskog rada, dok je iznos otpremnine povećan sa jedne trećine, što je predlagala Uprava na čelu s njenim predsjednikom i suvlasnikom tvrtke Mijom Ivankovićem, na dvije trećine, iznio je Tomac.

Napomenuo je da je iz Herbosa od prošle godine do sada na razne načine otpušteno 160 radnika, te da je najvažnija zadaća Sindikata zaštititi radna mjesta i radna prava preostalih 206 radnika, koji će morati ispunjavati normu kao prije zadnjih otpuštanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Sisak je potencijalna socijalna bomba", ocijenio je Tomac, naglasivši "da uz 160 otpuštenih radnika iz Herbosa, gubitak posla prijeti za 1.700 radnika sisačke Željezare i 230-ak radnika njenog Remont Capraga, dok i u Rafineriji nafte Sisak ima viška radnika".

Glavna povjerenica Podružnice Sindikata EKN-a u Herbosu Đurđica Jurić iznijela je "da ju je nakon svakog istupa u javnosti i medijima Uprava kaznila". Po njenim riječima " Uprava Herbosa, je samovoljnim i jednostranim raskidom kolektivnog ugovora, ukinula profesionalno radno mjesto sindikalnog povjerenika i prebacila je na muški fizički posao, zbog čega je prisiljena otići u prijevremenu mirovinu, za koju ima uvjete".

Predsjedniku Radničkog vijeća Zlatku Butorcu također je, kako je rekao, "ukinuto profesionalno radno mjesto i prebačen je na neodgovarajuće poslove u proizvodnji. Profesionalno radno mjesto ukinuto je i povjereniku za zaštitu na radu Nenadu Vukušiću, koji je, kako je iznio, također prebačen na rad u proizvodnju.

(Hina) xmalj ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara