Sisavci nalik na dabrove plivali među dinosaurima

NAKON što su prije nekoliko godina otkrili perje među fosilima dinosaura, kineski paleontolozi nastavljaju pronalaziti dokaze kako je svijet davno iščezlih divova bio daleko šarolikiji i živopisniji nego u najmaštovitijim vizijama "Izgubljenog svijeta".

Posljednje takvo otkriće jest fosil stvorenja starog 164 milijuna godina kojeg su kineski paleontolozi nazvali Castorocauda lutrasimilis.

Drevna životinja je u usporedbi dinosaurima bila sićušna, i pretpostavlja se da je imala između 500 i 800 grama težine. No, znanstvenike su fascinirali anatomski detalji koji ukazuju da je riječ o sisavcu u mnogo čemu nalik na današnjeg dabra.

U usporedbi s modernim dabrovima, koji znaju narasti do 35 kg težine, i ovaj primjerak je prilično malen. Dr. Zhe-Xi Luo, direktor paleontološkog odjela Prirodoslovnog muzeja u Pittsburghu, također tvrdi kako drevna životinja nije predak današnjih glodavaca, koji su se prvi put bili pojavili mnogo kasnije - tek prije 25 milijuna godina.

Iako je evolucijska linija kojoj pripada drevno stvorenje davno izumrla, dr. Luo tvrdi kako ovo otkriće pokazuje da su sisavci bili daleko razvijeniji nego što se dosada misli, odnosno da su evoluirali čak i u doba kada su živjeli u sjeni mnogo većih i dominantnijih dinosaura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo stvorenje koje je jasno identificirano kao sisavac potječe iz razdoblja od prije 195 milijuna godina, te je bilo deset puta manje.

Dr. Luo tvrdi da je dabroliko stvorenje vjerojatno živjelo na obali rijeke i jezera, plivalo poput današnjeg dabra, kopalo tunele te lovilo manje ribe i kukce. Zubi tog stvorenja su prilično slični onima koje imaju današnji tuljani i vidre. Drevni sisavac je na svojim nogama također imao otrovne žlijezde, isto kao i današnji čudnovati kljunaš.

Sve donedavno je među paleontolozima bilo uvriježeno mišljenje kako su sisavci postali vodene životinje tek prije 55 milijuna, odnosno kako u doba dinosaura nijedan sisavac nije bio veći od današnje rovke. Prema tadašnjim shvaćanjima, evoluciju sisavaca je omogućio tajanstveno izumiranje dinosaura prije 65 milijuna godina, koje mnogi pripisuju udaru meteorita.

No, ovo otkriće pokazuje kako su sisavci u doba dinosaura bili daleko veći i daleko razvijeniji nego što to itko može pretpostaviti. Nedavno je otkriven i fosil sisavca starog 128 milijuna godina koji se hranio manjim dinosaurima. Time je među znanstvenicima shvaćanje svijeta dinosaura postalo bitno drukčijim od onog u Spielbergovim blockbusterima i popularnim BBC-jevim dokumentarcima.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara